Lax med gult kokosris och salladslök

Laga en allt-i-ett-rätt till middag! Här med lax marinerad i soja och sesamolja, tillsammans med ris som får smak av kokosmjölk och härligt gyllene färg av gurkmeja. Servera med sriracha, rostad lök och koriander
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2024

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 msk rapsolja
3 dl basmatiris
2 tsk gurkmeja
1 förp kokosmjölk (à ca 200 ml)
3 dl vatten
1 tsk salt
500 g laxfilé utan skinn
2 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
1 förp salladslök (à 125 g)
25 g smör
3 msk vatten
Till servering
färsk koriander
rostad lök
srirachasås
Gör så här
00:15:00
00:10:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag.
Energi3015 KJ / 721 kCal
Fett40 g
Salt3.3 g
Kolhydrater56 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag tycker att det blev väldigt gott. Det enda jag ändrade på var att jag drog ned på saltet. Jag tillagade rätten i en wok-panna med lock, d.v.s. vid gryta. Tidsangivelserna stämde perfekt för oss. Karin
Karin
2025-02-02P.g.a andras kommentarer så ändrade jag också om receptet och det blev jättegott! Tillagade laxen (färsk laxfilé) i ugn med hoisinsås, soya och riven lime i 175grader i 15 min (perfekt att lägga in i ugnen när riset ska tillagas i 15 min. I riset tillade jag ingefära, vitlök, frusen koriander och sambal olek. Rostad lök och sesamfrön till. Supergott!
Ester
2024-11-05Superbra vardagsrätt
Noomi
2024-09-05