Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Risotto med soltorkade tomater

Rykande het risotto med soltorkade tomater, kapris och parmesanost. Vitt vin och saffran ger avorioriset krämig smak och fantastiska färger. Servera tomat- och basilika risotton med färsk bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Hetta upp smör eller olja i en stor kastrull. Lägg i lök och ris. Fräs alltsammans tills löken är mjuk och riskornen genomskinliga. Blanda ner saffran.
  2. Hetta upp vatten och lägg i buljongtärningarna. Späd riset med lite i taget av den heta buljongen och rör om väl. Det är viktigt att buljongen kokar in mellan varje spädning. Öka värmen en aning och tillsätt vinet, lite i taget, och låt det koka in. Fortsätt sedan som tidigare med den heta buljongen.
  3. Beräkna att riset är klart efter 20-25 minuters kokning. Det ska vara krämigt och själva riskornen ska vara mjuka. Så här långt kan risotton lagas i förväg.
  4. Strimla tomaterna och grovhacka basilikabladen. Spara lite tomat och basilika till garnering och blanda ner resten, plus kapris och nyriven parmesanost i risotton.
  5. Servera risotton rykande het med baguette, pain riche eller liknande bröd.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 msk smör eller olja
  • 5 dl avorioris
  • 1 förp saffran (à 1/2 g)
  • 12 dl vatten
  • 3 buljongtärningar t ex svamp
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 100 g marinerade soltorkade tomater
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1/2 dl kapris
  • 2 1/2 dl riven parmesanost
  • ev salt
  • ev grovmald svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?