UNDER 45 MIN | Medel

Grön risotto med tomatsallad

Att laga risotto är inte så krånglig som man tror. Med jämna rörelser, och att inte ha för bråttom kommer du lyckas med allt från konsistens till smak. Folkeosten och kryddorna hjälper såklart till med smakerna, och till risotton äter du en härligt syrlig sallad. Smaklig måltid!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina sojabönorna.
  2. Risotto: Skala och finhacka löken. Fräs den i olivoljan i en gryta. Tillsätt ris och fräs ca 1 minut, tills riset blivit glansigt.
  3. Värm buljongen i en annan kastrull.
  4. Häll vinet risgrytan och låt koka några minuter. Sänk värmen och tillsätt varm buljong i omgångar tills riset är genomkokt, men fortfarande har en liten ”tuggig” kärna. Rör då och då, så blir risotton riktigt krämig.
  5. Sallad: Skär tomaterna i halvor och strimla basilikan. Skala och skiva löken tunt. Blanda vinäger och olivolja i en skål, krydda med salt och peppar. Vänd ned basilika, tomater och lök.
  6. Risotto: Rör ner sojabönor och spenat i risotton och låt det bli varmt.
  7. Tillsätt eventuellt mer vatten, risotton ska vara riktigt lös och krämig. Rör i osten strax före servering. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera risotto och sallad.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos och ägg.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
Risotto
  • 1/2 rödlök
  • 1 msk olja
  • 3 dl risottoris
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1/2 flaska vitt matlagningsvin (à 250 ml)
  • 250 g sojabönor
  • 65 g babyspenat
  • 1/2 påse riven ost (gärna Folke)
  • salt
  • peppar
Sallad
  • 500 g plommontomater
  • 1 förp basilika (à 20 g)
  • 1/2 rödlök
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 2 tsk olivolja

Näringsvärde
Per portion

Energi 2079 kJ / 491 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept