Risotto med karamelliserad fänkål och misostekt svamp

Betyg 4.6 av 5.
47 personer har röstat
8
Risotto med karamelliserad fänkål och misostekt svamp

Bjud denna risotto till nyårsafton eller när det vankas kalas. Med citron, karamelliserad fänkål och misostekt svamp blir den en riktig smakbomb. En lyxig rätt som garanterat imponerar på din vegokompis.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017

Risotto med karamelliserad fänkål och misostekt svamp

Ingredienser

4 portioner
2 st  fänkål (à 250 g)
2   schalottenlökar
2 msk  rapsolja
2 tsk  rörsocker
1 msk  vit balsamvinäger
1/2 tsk  salt
1 1/2 l  vatten
3   grönsaksbuljongtärningar
3 msk  smör
5 dl  arborioris
2 dl  vitt vin
2 dl  finriven parmesan
salt
peppar

Misofräst svamp

200 g  portabellosvamp
1   liten vitlöksklyfta
1 msk  japansk soja
1 tsk  brun misopasta
1/2 msk  vit balsamvinäger eller risvinäger
1 tsk  honung
2 msk  rapsolja

Till severing

65 g  rucola
färsk timjan
citronklyftor

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ och matfett.
Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen.
Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
47 personer har röstat

Kommentarer

Godaste Vego jag ätit! Brukar inte ha dessa ingredienser hemma men fick en svinnkasse jag inte visste vad jag skulle göra med och hittade hit. Vilken lycka! Bytte ut lite grejer utefter vad som fanns hemma, tex fick grötris och champinjoner ersätta arbororis och portobellosvamp. Hade även i lite jalapeños i risotton, riktigt trevlig lagom hetta som lyfte det hela ytterligare.

Alexandra

2023-03-08

Mycket gott! Man kan med fördel skära svampen i större bitar. Dessutom renskrev jag receptet för att få en bättre överblick när vad ska göras.

Cecilia

2022-12-29

Följde receptet punktligt, vilket gjorde att svamp + fänkål var kalla när risotton väl blev klar. Rekommenderar att steka svampen medan risotton kokar för att spara tid. För övrigt behövdes rätten kryddas rejält, inte jättemycket smak när allt var klart.

Paulina

2021-03-08

Näringsvärde per portion

Energi3377 KJ / 807 kCal
Fett32 g
Salt8.68 g
Kolhydrater95 g
Protein24 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Svamprisotto med vitlöksstekt portabello
Betyg 4.2 av 5.
23 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Risotto med Västerbottensost
Betyg 3.1 av 5.
50 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Risotto med bresaola
Betyg 4.3 av 5.
15 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Broccolirisotto med citron
Betyg 4.3 av 5.
27 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Pumparisotto med rotfruktschips
Betyg 4.5 av 5.
50 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Krämig tomatrisotto
Betyg 4.9 av 5.
8 personer har röstat
Under 45 min att tillaga