Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Risotto med karamelliserad fänkål och misostekt svamp

Bjud denna risotto till nyårsafton eller när det vankas kalas. Med citron, karamelliserad fänkål och misostekt svamp blir den en riktig smakbomb. En lyxig rätt som garanterat imponerar på din vegokompis.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj fänkålen och skär bort toppstammarna och spara. Halvera och skär bort den hårda roten. Skär resten av fänkålen i tunna skivor.
  2. Skala schalottenlöken. Finhacka den och fänkålsstammarna.
  3. Fräs den skivade fänkålen i rapsolja på medelvärme tills den mjuknar och får lite färg. Tillsätt rörsocker, vinäger och salt. Låt fräsa i ytterligare 2–3 minuter på låg värme. Ställ åt sidan.
  4. Misofräst svamp: Ansa och skär portabellon i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken.
  5. Rör ihop soja, misopaste, vinäger och honung.
  6. Fräs portabellon i rapsolja på medelvärme tills den får lite färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare 1–2 minuter. Ta från värmen och häll på sojablandningen. Ställ åt sidan.
  7. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Ta från värmen.
  8. Fräs den hackade schalottenlöken och fänkålsstammarna i smör i en stor kastrull på låg värme tills löken mjuknar.
  9. Tillsätt riset och låt fräsa några minuter. Häll i vinet och låt koka tills allt vin kokat in. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Låt sjuda på medelvärme under omrörning tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd, 20–30 minuter. Rör ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.
  10. Till servering: Vänd ner rucolan i risotton och toppa med karamelliserad fänkål, misofräst svamp och färsk timjan. Servera med citronklyftor.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ och matfett.
Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen.
Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 st fänkål (à 250 g)
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk rörsocker
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 l vatten
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 3 msk smör
  • 5 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl finriven parmesanost
  • salt
  • peppar
Misofräst svamp
  • 200 g portabellosvamp
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk brun misopasta
  • 1/2 msk vit balsamvinäger eller risvinäger
  • 1 tsk honung
  • 2 msk rapsolja
Till severing
  • 65 g ruccola
  • färsk timjan
  • citronklyftor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3377 kJ / 807 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept