Hoppa till sidans innehåll
UNDER 45 MIN | Medel

Pumparisotto med rotfruktschips

Pumpa är höstens och vinterns grönsak. Butternut ger en nötig smak till denna risotto och parmesan bidrar med umami och sälta. För att koka risotton till perfektion: gör den härligt krämig men låt den gärna ha en kärna kvar i riskornen.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Skär pumpan i små tärningar. Lägg pumpan i en ugnsform och blanda med hälften av oljan, salvian, chiliflakesen, krydda med salt och peppar. Rosta i mitten av ugnen tills pumpan får lite färg ca 20 minuter.
  4. Koka upp buljongen, ta från värmen.
  5. Fräs lök och vitlök i resten av oljan på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull ca 1 minut. Häll i riset och fräs i ytterligare någon minut.
  6. Häll i vin och låt koka in under omrörning. Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma sätt tills riset känns al dente, ca 20 minuter. Rör ner pumpa, smör och ost. Smaka av med salt och peppar.
  7. Till servering: Lägg upp på tallrikar och toppa med rotfruktschips. Servera direkt.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 350 g pumpakött (t ex butternut)
  • 6 msk olivolja
  • 1 dl hackad salvia
  • 1 - 2 krm chiliflakes
  • salt
  • peppar
  • ca 1 1/2 l höns- eller grönsaksbuljong
  • 4 dl arborioris eller annat risottoris
  • 1 dl vitt vin
  • 25 g smör
  • 50 g riven parmesanost
Till servering
  • ca 50 g rotfruktschips
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3487 kJ / 822 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer