Risotto grundrecept

Betyg 4.3 av 5.
30 personer har röstat
4
Risotto grundrecept

Bästa grundrecept på en riktigt krämig risotto. Följ det här receptet och du har alla chanser att lyckas med en perfekt kokt risotto med stor krämighet och det perfekta lilla tuggmotståndet. När du lärt dig grunden är det lätt att variera din risotto med andra smaker.

Risotto grundrecept

Ingredienser

4 portioner
3   schalottenlökar
1   vitlöksklyfta
9 dl  höns- eller grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
2 msk  olivolja
3 dl  carnaroliris
2 dl  vitt vin eller matlagningsvin
2 1/2 dl  riven parmesan
25 g  smör
salt
nymalen svartpeppar

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och ost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Kontrollera noga innehållet i osten, kan innehålla löpe.

Gör så här

Tips

Tips på att toppa med eller röra ner i risotton: stekt svamp, råstekt eller kokt sparris, soltorkad tomatcréme och hackad basilika, inlagda kronärtskockor och hackad persilja, räkor och babyspenat eller hyvlad färsk tryffel.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.3 av 5.
30 personer har röstat

Kommentarer

Gott är att blanda i 2 tsk curry-krydda när man fräser på riset med löken. Därefter går man på direkt med buljong (gärna hönsbuljong om man vill ha kyckling till) och späder på enligt anvisningarna. Rör och späd på i ca 20 minuter. Därefter häller man i 400 gr kokos-mjölk (ju fetare desto godare) och kokar upp under omrörning. När det kokar, sänk värmen och låt småputtra under omrörning tills dess att man får den konsistens man vill ha. Passar bra till både kyckling och fisk av olika slag. OBS, ingen ost ska ner.! Vill man, kan man ju så klart ha i vin från början för syrans skull, men då får man minska ner lite på mängden buljong. Men blir gott utan vin. Salta och peppra efter behag innan risotton ställs på bordet.

Maj

2024-01-04

Blev så god även utan vinet .,..

Yvonne

2023-09-27

Ett gott recept. Lätt att laga också. Men modifierade det efter våra egna smaklökar och toppade med stekt svamp. Till och med mannen ( som är skeptisk till risotto) tyckte det var jättegott.

Pia

2023-08-06

Näringsvärde per portion

Energi2139 KJ / 512 kCal
Fett21 g
Salt3 g
Kolhydrater63 g
Protein17 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Risotto med butternutpumpa och spenat
Betyg 4.8 av 5.
10 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Havrerisotto
Betyg 4.9 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Lax med risonirisotto
Betyg 3.3 av 5.
35 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Grön risotto med tomatsallad
Betyg 2.8 av 5.
9 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kornotto (grundrecept)
Betyg 4.2 av 5.
16 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Pumparisotto med rotfruktschips
Betyg 4.5 av 5.
53 personer har röstat
Under 45 min att tillaga