Risotto grundrecept

1
0
Risotto grundrecept

Bästa grundrecept på en riktigt krämig risotto. Följ det här receptet och du har alla chanser att lyckas med en perfekt kokt risotto med stor krämighet och det perfekta lilla tuggmotståndet. När du lärt dig grunden är det lätt att variera din risotto med andra smaker.

Skriv ut
Risotto grundrecept

Ingredienser

4 portioner
3
schalottenlökar
1
vitlöksklyfta
9 dl
höns- eller grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
2 msk
olivolja
3 dl
carnaroliris
2 dl
vitt vin eller matlagningsvin
2 1/2 dl
riven parmesanost
25 g
smör
-
salt
-
nymalen svartpeppar

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och ost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.
Osten kan inneålla löpe.

Gör så här

Tips

Tips på att toppa med eller röra ner i risotton: stekt svamp, råstekt eller kokt sparris, soltorkad tomatcréme och hackad basilika, inlagda kronärtskockor och hackad persilja, räkor och babyspenat eller hyvlad färsk tryffel.

Vad tyckte du om receptet?

1

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 2139 KJ / 512 kCal
Fett 21 g
Salt 3 g
Kolhydrater 63 g
Protein 17 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept