Risotto grundrecept

Bästa grundrecept på en riktigt krämig risotto. Följ det här receptet och du har alla chanser att lyckas med en perfekt kokt risotto med stor krämighet och det perfekta lilla tuggmotståndet. När du lärt dig grunden är det lätt att variera din risotto med andra smaker.

Ingredienser
4 portioner
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl höns- eller grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
2 msk olivolja
3 dl carnaroliris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
2 1/2 dl riven parmesan
25 g smör
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
00:20:00
00:03:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2139 KJ / 512 kCal
Fett21 g
Salt3 g
Kolhydrater63 g
Protein17 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Riktigt bra ! Riktigt gott med grunden utan en massa olika grejer i 😊
Tobias
2024-11-01Gott är att blanda i 2 tsk curry-krydda när man fräser på riset med löken. Därefter går man på direkt med buljong (gärna hönsbuljong om man vill ha kyckling till) och späder på enligt anvisningarna. Rör och späd på i ca 20 minuter. Därefter häller man i 400 gr kokos-mjölk (ju fetare desto godare) och kokar upp under omrörning. När det kokar, sänk värmen och låt småputtra under omrörning tills dess att man får den konsistens man vill ha. Passar bra till både kyckling och fisk av olika slag. OBS, ingen ost ska ner.! Vill man, kan man ju så klart ha i vin från början för syrans skull, men då får man minska ner lite på mängden buljong. Men blir gott utan vin. Salta och peppra efter behag innan risotton ställs på bordet.
Maj
2024-01-04Blev så god även utan vinet .,..
Yvonne
2023-09-27