UNDER 45 MIN | Medel

Risotto med svamp, spenat och tomater

Här är ditt bästa grundrecept på en riktigt krämig risotto med goda smaker av svamp, spenat och tomat. Följ det här receptet och du har alla chanser att lyckas med en perfekt kokt risotto med stor krämighet och det perfekta lilla tuggmotståndet. När du lärt dig grunden är det lätt att variera din risotto med andra smaker.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en vid och tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  3. Späd riset med varm buljong under omrörning. Börja med 1-2 dl och ta sedan 1/2 dl i taget efter hand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en liten kärna kvar som ger lite tuggmotstånd. 
  4. Ansa och skär svampen i skivor. Dela tomaterna i halvor. Riv osten. 
  5. Stek svampen i smöret i en stekpanna och krydda med salt och peppar.  
  6. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesanosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd eventuellt med mer buljong. 
  7. Vänd ner spenaten och tomaterna. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera risotton direkt på varma tallrikar.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex parmigiano reggiano.

Tips

Riv lite parmesanost över risotton.

Ingredienser

Portioner: 2
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 7 1/2 dl svamp- eller grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 msk olja
  • 2 dl arborio- eller avorioris
  • 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 250 g kastanjechampinjoner
  • 8 körsbärstomater
  • 1 1/2 dl riven parmesanost
  • 2 msk smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 65 g babyspenat