Ribollita med vita bönor

Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2020

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300 g morötter
3 selleristjälkar
100 g svartkål
2 burkar kokta cannellinibönor (à 380 g)
ca 100 g ljust surdegsbröd (100 g motsvarar ca 2 - 3 skivor bröd)
olivolja
1 burk hela tomater (à 400 g)
6 dl vatten
1 kantbit från parmesan
1/2 tsk chiliflakes
salt
svartpeppar
Till servering
2 dl finriven parmesan
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2093 KJ / 500 kCal
Fett24 g
Salt1 g
Kolhydrater42 g
Protein23 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
23 stSå gott! Läste kommentarerna; tillsatte en buljongtärning och istället för brödet i soppan och ugnsgratinering fick det bli längre koktid och stekta brödkrutonger som tillbehör. Grymt gott!
Pia
Riktigt gott. Kålen kan gärna vara i lite längre. Om man vill ha kött i kan ju en inte alltför smakrik korv eller pancetta kanske funka. Detta är ju en gammal fattigmansrätt till lantarbetare i Toscana ☺️
Marie-louise
Vi råkade äta upp svartkålen från storköpet redan tidigare i veckan och dessutom så råkade jag lägga i brödbitarna innan bönorna och fick fiska upp dem igen. Men trots detta blev det en himmelskt god soppa/ribollita som jag definitivt kommer att göra igen. Tack för ett bra recept!
Johan
Jättegott! Hade slantad salsiccia i och det var en riktigt värmande rätt!
Johanna
Hur länge ska soppan koka? Den ska väl inte bara "koka upp" och sen är den klar?
Andreas
Hej Andreas! Jo, det räcker med att den bara kokar upp men sen ska den ju in i ugnen också. Hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Supergod gryta som går att förbereda dagen innan. Skippa i n t e gratineringen - men andra gången jag lagade detta så hade jag mindre olivolja och la på krutonger plus ost precis innan grytan åkte in i ugnen för gratinering. Högst upp och på grill så att allt blev frasigt.
Anna
Jättegod men den här gången la jag till bacon, färsk timjan, lagerblad och vitt vin. Jag såg det i ett annat recept på soppan. Nästa gång ska jag låta soppan dra i kylskåpet över natten som det stod i det andra receptet.
Maria
Ett recept vi återvänt till och bjudit många på. Mitt tips för bästa brödkrispet: strunta i att vända krutongerna (som jag skar ganska stora) i olja. Se till att ugnen står på högsta värme + grill och lägg på bröd + ost i sista sekund innan grytan åker in högt upp i ugnen.
Anna
Jättegod soppa. Hoppade över gratineringen och serverade med mycket nyriven parmesan. Ännu godare dagen efter.
Eva
Verkligen kanon käk!!
Anders