Ribollita med vita bönor

Betyg 4.4 av 5.133 personer har röstat
Receptet har 23 kommentarer
Receptet är ett klimartsmart val.
Ribollita med vita bönor

Laga ribollita, en rustik italiensk soppa med kål, bönor och bröd. Basen utgörs av lök, selleri och tomat som blir en mustig buljong. Soppan gratineras i ugn med grova brödkrutonger och toppas med smakrik parmesan vid servering.

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2020

Ribollita med vita bönor

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
300 g morötter
3 selleristjälkar
100 g svartkål
2 burkar kokta cannellinibönor (à 380 g)
ca 100 g ljust surdegsbröd (100 g motsvarar ca 2 - 3 skivor bröd)
olivolja
1 burk hela tomater (à 400 g)
6 dl vatten
1 kantbit från parmesan
1/2 tsk chiliflakes
salt
svartpeppar

Till servering

2 dl finriven parmesan

Gör så här

00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

23 st
  • Så gott! Läste kommentarerna; tillsatte en buljongtärning och istället för brödet i soppan och ugnsgratinering fick det bli längre koktid och stekta brödkrutonger som tillbehör. Grymt gott!

    Pia

  • Riktigt gott. Kålen kan gärna vara i lite längre. Om man vill ha kött i kan ju en inte alltför smakrik korv eller pancetta kanske funka. Detta är ju en gammal fattigmansrätt till lantarbetare i Toscana ☺️

    Marie-louise

  • Vi råkade äta upp svartkålen från storköpet redan tidigare i veckan och dessutom så råkade jag lägga i brödbitarna innan bönorna och fick fiska upp dem igen. Men trots detta blev det en himmelskt god soppa/ribollita som jag definitivt kommer att göra igen. Tack för ett bra recept!

    Johan

  • Jättegott! Hade slantad salsiccia i och det var en riktigt värmande rätt!

    Johanna

  • Hur länge ska soppan koka? Den ska väl inte bara "koka upp" och sen är den klar?

    Andreas

    Hej Andreas! Jo, det räcker med att den bara kokar upp men sen ska den ju in i ugnen också. Hoppas det smakar! Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Supergod gryta som går att förbereda dagen innan. Skippa i n t e gratineringen - men andra gången jag lagade detta så hade jag mindre olivolja och la på krutonger plus ost precis innan grytan åkte in i ugnen för gratinering. Högst upp och på grill så att allt blev frasigt.

    Anna

  • Jättegod men den här gången la jag till bacon, färsk timjan, lagerblad och vitt vin. Jag såg det i ett annat recept på soppan. Nästa gång ska jag låta soppan dra i kylskåpet över natten som det stod i det andra receptet.

    Maria

  • Ett recept vi återvänt till och bjudit många på. Mitt tips för bästa brödkrispet: strunta i att vända krutongerna (som jag skar ganska stora) i olja. Se till att ugnen står på högsta värme + grill och lägg på bröd + ost i sista sekund innan grytan åker in högt upp i ugnen.

    Anna

  • Jättegod soppa. Hoppade över gratineringen och serverade med mycket nyriven parmesan. Ännu godare dagen efter.

    Eva

  • Verkligen kanon käk!!

    Anders

Näringsvärde per portion

Energi2093 KJ / 500 kCal
Fett24 g
Salt1 g
Kolhydrater42 g
Protein23 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Grön minestrone med svartkål och vita bönor
    Betyg 4.1 av 5.24 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Svartkålssallad med päron
    Betyg 4.6 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Caesarsallad med svartkål
    Betyg 5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad