ÖVER 60 MIN | Medel

Ribbestek

Fläskestek eller ribbestek är fläskstek med svålen kvar och passar utmärkt på julbordet. Gnid in steken runt om med kryddorna. Ribbesteken tar sin tid i ugnen men den krispiga ytan med sitt saftiga inre är värd sin väntan. Under tiden kan du förbereda övriga tillbehör till julmiddagen såsom brynt brysselkål och rödkål.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 buffeportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blanda salt och peppar, gnid in steken runt om med kryddorna. Lägg den i en liten ugnssäker form med svålen upp. Fyll på med vatten så att det når ca 1 cm upp i formen. 
  3. Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Stek tills stekens innertemperatur är ca 65°C, ca 75 minuter (tiden beror på stekens tjocklek). Om det blir torrt i formen fyll på med lite vatten.
  4. Höj ugnstemperaturen till 250°C, och stek ytterligare tills innertemperaturen är ca 78°C, ca 30 minuter. Svålen ska bli ljusbrun, bubblig och knaprig. Låt steken vila ca 15 minuter innan servering. Servera gärna med rostade rotfrukter och rödkål eller Brynt brysselkål med äppelmust och lagerblad.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotei och ägg.

Ingredienser

Portioner: 8 buffeportioner
  • ca 1 kg ribbestek
  • 2 tsk salt
  • 2 krm peppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 1401 kJ / 335 kCal