Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Rårakor

Rårakor är svensk husmanskost när den är som bäst. Rårakorna steks gyllengula och serveras med lingonsylt och fläsk. Rårakornas lyxvariant är med ingredienser som löjrom, lök och gräddfil.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skölj potatisen. Riv den på grova sidan på rivjärn eller i matberedare. Krydda med salt och peppar och rör om.
  2. Hetta upp matfettet i en stekpanna. Klicka i potatisen och bred ut den tunt. Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidor.
  3. Servera dem med lingonsylt, råkost och eventuellt stekt fläsk eller korv.

För alla

Fri från gluten och ägg. Servera med passande tillbehör.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.

Näringsvärdet är beräknad utan tillbehör.

Tips

En lyxvariant är rårakor med löjrom, lök och gräddfil.

Som variation kan man byta ut ett par potatisar mot 2 morötter eller en bit rotselleri (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
  • 0,8 kg fast potatis (3/4 kg motsvarar 8-10 st)
  • 25 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • peppar (från kvarnen)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 849 kJ / 204 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept