Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Råraka med kallrökt lax och forellrom

Läckra rårakor som serveras tillsammans med kallrökt lax och forellrom. Använd potatis med en fast konsistens till rårakorna. Servera på klassiskt vis med rödlök, crème fraiche, pressad citron och dillvippor.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär lax i lika stora bitar, skala och riv potatisen fint.
  2. Pressa ur potatisvätskan genom händerna och lägg ett centimetertjockt lager runt laxen. Stek rårakan i smör på alla fyra sidor på medelhög värme. Salta och peppra försiktigt.
  3. Om du istället vill göra en klassisk råraka: fördela ut och stek ett tunt lager riven potatis på medelhög värme i smör i stekpannan. När rårakan blivit gyllenbrun, vänd och stek i någon minut. Stek laxen en minut på vardera sida så den blir ljummen.
  4. Servera med hackad rödlök, forellrom, crème fraiche, pressad citron och dill.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja) och använd mjölkproteinfritt matfett.

Recept från Norskfisk.se

Ingredienser

Portioner: 4
  • 700 g bufféskuren kallrökt lax (gärna från Lerøy)
  • 800 g fast potatis
  • 120 g forellrom
  • 3 rödlökar
  • 1 citron
  • 180 g smör
  • dill
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4575 kJ / 1094 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept