Laxlyx med guldkorn | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Laxlyx med guldkorn

Laxlyx med guldkorn är det perfekta tilltugget när du och dina vänner ska fira något speciellt. Bitarna innehåller smarriga ingredienser som grädde, lök och lax och toppas med forellrom och dill. Mums!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen.
  3. Vispa ihop ägg, grädde samt salt och vitpeppar.
  4. Pensla en folieform (ca 15x20 cm, ca 1 liter, för 8 port) med flytande smör och rapsolja. Skala och skär potatisen i riktigt tunna skivor, använd matberedarens fina skiva.
  5. Lägg potatisskivor lite omlott i rader på formens botten. Lägg på laxskivor så det täcker. Strö över lök och dill. Upprepa detta och avsluta med ett lager potatis.
  6. Häll över gräddblandningen. Tillaga ca 1 timme i ugnen.
  7. Ta ut och lägg på en lika stor form med en tyngd. Ställ kallt i minst 3-4 timmar. Förbered hit.
  8. Sätt ugnen på grill, 250°C. Ta ut formen och skär lätt runt kanten. Vicka upp på skärbräda. Skär i 2-3 cm stora tärningar. Lägg dem på en ugnsplåt. Pensla med flytande smör och rapsolja. Gratinera i 6-8 minuter till fin färg.
  9. Ta ut och lägg upp på ett fint fat. Garnera med lax-/forellrom och dillvippa. Servera ev med små gafflar eller cocktailpinnar.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1/2 gul lök
  • 1 kruka dill
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • flytande smör och rapsolja
  • 300 g potatis (fast sort)
  • 200 g lax i tunna skivor (gravad, rimmad eller rökt)
  • 125 g lax-/ forellrom
  • dillvippa till garnering
Lägg till i inköpslistan