Räksoppa med fänkål
Såväl räkor som räkskal tas till vara i den här lena räksoppan. Lök, morot, fänkål och palsternacka bidrar till den milda smaken tillsammans med grädde, fond och vitt vin. Skummande räksoppa serveras bäst i skålar med räkor och fänkål med lakritston på toppen.
Ingredienser
4 portioner
1 kg räkor med skal
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 fänkål
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 dl vitt matlagningsvin
2 msk fiskfond
8 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse (Maizena)
2 msk vatten
salt och nymald vitpeppar
För alla
Kontrollera ingredienserna i fonden. I övrigt fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1809 KJ / 433 kCal
Fett28.2 g
Salt0.6 g
Kolhydrater22.9 g
Protein28.1 g
Kommentar
Enkel och god räkfond. Jag pressar skalen i durkslaget för att få ut alla smaker.
Jan
2021-07-16