Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Räksoppa

Såväl räkor som räkskal tas till vara i den här lena räksoppan. Lök, morot, fänkål och palsternacka bidrar till den milda smaken tillsammans med grädde, fond och vitt vin. Skummande räksoppa serveras bäst i skålar med räkor och fänkål med lakritston på toppen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala räkorna, lägg skal och räkor i separata bunkar.
  2. Skala och finhacka lök, morot och palsternacka.
  3. Plocka fänkålsdillen och lägg i kallt vatten.
  4. Strimla fänkålen tunt på mandolin eller med kniv. Lägg hälften i det kalla vattnet med dillen.
  5. Fräs lök, morot och palsternacka i smöret i en stor kastrull eller gryta.
  6. Tillsätt räkskal och hälften av fänkålen (den som inte ligger i vatten). Fräs ca 5 minuter tillsammans med tomatpuré.
  7. Tillsätt vin, fond och vatten. Låt sjuda ca 30 minuter under lock.
  8. Sila buljongen och häll tillbaka den i kastrullen.
  9. Tillsätt grädde och låt småkoka ca 10 minuter utan lock. Red av soppan med majsstärkelse utblandat med vattnet.
  10. Smaka av med salt och peppar. Mixa upp soppan med stavmixer så att den blir lite skummig och häll i soppskålar.
  11. Låt fänkålen och fänkålsdillen rinna av väl.
  12. Toppa soppan med räkor, fänkål och fänkålsdill.

För alla

Kontrollera ingredienserna i fonden. I övrigt fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut grädde mot havre-, soja- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 fänkål
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 2 msk fiskfond
  • 8 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk vatten
  • salt och nymald vitpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1809 kJ / 433 kCal