Vit och mörk chokladmousse med knäckflarn och passionfruktssås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Vit och mörk chokladmousse med knäckflarn och passionfruktssås

Magisk chokladefterrätt som innehåller det mesta av det bästa. Moussen formas till ägg och serveras med hembakade knäckflarn och passionsfruktsås. Lite pyssel som dock är mödan värd!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mousse: Gör vit och mörk chokladmousse på samma sätt. Börja med den mörka.
  2. Hacka chokladen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med grädde och socker i en kastrull.
  4. Låt koka upp. Dra av från värmen, lägg ner chokladen och låt den smälta. Rör ner yoghurten.
  5. Tillsätt gelatinbladen och rör tills de smält i vätskan.
  6. Häll upp i en liten skål och låt svalna. Ställ i kyl minst 4 timmar.
  7. Flarn: Sätt ugnen på 200°C.
  8. Blanda alla ingredienser till flarnen i en skål.
  9. Klicka ut små klickar (ca 1 tsk) på 2 plåtar (för 4 port) med bakplåtspapper. Lämna ca 3 cm mellanrum mellan klickarna.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  11. Låt svalna till knäckiga flarn.
  12. Passionsfruktsås: Smält sockret i en kastrull till en gyllenbrun karamell.
  13. Ta av från värmen och tillsätt citronsaft och passionsfruktskött.
  14. Låt smälta på svag värme till en sås. Låt såsen svalna.
  15. Lemon curd: Tvätta och skrubba citronerna och limen. Finriv skalet och pressa ur saften. Totalt ska det bli ca 3 dl saft (för 4 port).
  16. Tärna smöret.
  17. Blanda citronskal och -saft, smör och socker i en rostfri skål.
  18. Vispa äggen och rör ned dem i vätskan.
  19. Ställ över vattenbad (sjudande vatten) och rör till en tjock kräm, det tar ca 20 minuter.
  20. Passera genom finmaskig sil och förvara svalt.
  21. Servera moussen formade till ägg tillsammans med sås, lemon curd och flarn på en tallrik. Garnera med hinnfria apelsinklyftor och citronmeliss.

För alla

Innehåller ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett.

Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.

Näringsberäkning är beräknad per bit (beräknat på 12 bitar).

Ingredienser

Portioner: 4
Mörk mousse
  • 100 g mörk choklad
  • 2 gelatinblad
  • 1/4 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk grekisk yoghurt
Vit mousse
  • 100 g vit choklad
  • 2 gelatinblad
  • 1/4 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk grekisk yoghurt
Flarn
  • 25 g rumstempererat smör
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl flytande glykos
  • 1 tsk kakao
Karamelliserad passionsfruktsås
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl färskpressad citronsaft (1/2 dl motsvarar saft från 1 citron)
  • 2 passionsfrukter
Lemon Curd
  • 3 citroner
  • 2 lime
  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
Garnering
  • apelsiner
  • citronmeliss
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1632 kJ / 390 kCal