Lax med hollandaise och färskpotatiskompott

7
0
Lax med hollandaise och färskpotatiskompott

Lättstekt, färsk lax och stomp på färskpotatis får skönt sällskap på tallriken av hemgjord hollandaisesås. När potatiskompotten kröns med gräslök, lite olja och yvig ruccola fröjdas ögat och matlusten. En citronklyfta till fulländar festmåltiden.

Lax med hollandaise och färskpotatiskompott

Ingredienser

4 portioner

Hollandaise

125 g smör
2 äggulor
2 msk färskpressad citronsaft
salt och nymald svartpeppar

Potatisstomp

800 g färskpotatis
1/2 dl gräddfil

Lax

600 g färsk lax
2 msk neutral rapsolja

Topping

2 msk finhackad gräslök
1/2 påse rucola (à 65 g)
1 msk olivolja

Till servering

1/2 citron

För alla

Fri från gluten.
Hollandaissåsen innehåller ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

7

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 3170 KJ / 758 kCal
Fett 579 g
Salt 6 g
Kolhydrater 269 g
Protein 322 g
Läs mer om näringsvärden