Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Lax med hollandaise och färskpotatiskompott

Lättstekt, färsk lax och stomp på färskpotatis får skönt sällskap på tallriken av hemgjord hollandaisesås. När potatiskompotten kröns med gräslök, lite olja och yvig ruccola fröjdas ögat och matlusten. En citronklyfta till fulländar festmåltiden.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hollandaise: Smält smöret på svag värme så att det blir skirat och det vita proteinet (bottensatsen) separerar från fettet.
  2. Blanda äggulor och citronsaft i en bunke (glas eller rostfri) och ställ över sjudande vattenbad. Vispa till ett tjockt skum.
  3. Tag av från värmen och vispa droppvis i smöret till en tjock sås. Smaka av med salt och peppar.
  4. Potatisstomp: Koka potatisen och mosa ihop till ett stomp tillsammans med gräddfil. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lax: Dela laxen i portionsbitar och stek dem i oljan i en stekpanna. Se till att laxen har en rå känsla i kärnan när den är klar.
  6. Topping: Lägg potatisstompet i en rund hög på tallriken och toppa med gräslök och ruccola. Ringla över lite olivolja.
  7. Till servering: Servera med lax, hollandaise och en citronklyfta.

För alla

Fri från gluten.
Hollandaissåsen innehåller ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut gräddfil mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
Hollandaise
  • 125 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • salt och nymald svartpeppar
Potatisstomp
  • 800 g färskpotatis
  • 1/2 dl gräddfil
Lax
  • 600 g färsk lax
  • 2 msk neutral rapsolja
Topping
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 1/2 påse ruccola (à 65 g)
  • 1 msk olivolja
Till servering
  • 1/2 citron
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3170 kJ / 758 kCal