Räkmajonnäs | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Räkmajonnäs

Att koka en god fond på räkskal har du kanske provat. Här fräser vi skalen i rejält med olja, vilket lägger grunden till en fantastisk majonnäs med tydlig skaldjurssmak. Använd majonnäsen när du gör räkcocktail, skaldjurssallad eller en lyxigare toast skagen.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och grovhacka lök, morot och rotselleri.
  2. Hetta upp 1 dl av oljan (för 4 port) i en kastrull. Tillsätt lök, rotfrukter, räkskal och tomatpuré. Fräs under omrörning till skalen börjar vitna. Tillsätt resterande olja och koka 10 minuter på svag värme utan lock. 
  3. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Låt räkoljan svalna helt.
  4. Mixa ihop äggula och vinäger i en skål. Tillsätt 1 dl räkolja först droppvis, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med kajennpeppar, salt och peppar.
  5. Använd gärna räkmajonnäsen till Räktartar med brödchips, dillolja och räkmajonnäs.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Innehåller ägg.

Tips

Räkolja som inte går åt passar utmärkt att blanda i en skaldjurspasta.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1/2 gul lök
  • 1 liten morot
  • 100 g rotselleri
  • 3 dl neutral rapsolja
  • skal från 500 g räkor med skal
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 rumsvarm äggula
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 krm kajennpeppar
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2556 kJ / 611 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept