Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Räk- och fläskdumplings ”Siu Mai”

Siu mai är en färgglad, perfekt liten munsbit och förmodligen den mest populära dumplingen bland alla kinesiska dim sum. I Hongkong görs den nästan alltid med en blandning av fläsk och räkor, men den som vill kan tillsätta lite svamp också.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för Ger 30-40 dumplings portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Blanda mjöl, vatten och ägg i en bunke och knåda ca 5 minuter. Det ska bli en smidig deg som släpper från kanterna. Täck över med en fuktig kökshandduk och låt degen vila 2 timmar i rumstemperatur.
  2. Dippsås: Blanda soja, farinsocker, kanelstång, fänkålsfrön, stjärnanis, sichuanpeppar eller chiliflakes och ingefära i en kastrull. Koka upp och sjud på svag värme, 10–15 minuter. Låt svalna. Sila sedan såsen genom en finmaskig sil.
  3. Fyllning: Finhacka salladslöken. Skala och finriv moroten. Skala och pressa vitlöken.
  4. Mixa alla ingredienser till fyllningen hastigt i en matberedare till en halvslät smet.
  5. Deg: Knåda degen på mjölat bakbord. Skär den i 4 lika stora bitar. Kavla ut degbitarna till tunna rektangulära plattor. Skär ut ca 8 x 8 cm stora plattor. Lägg en platta i handen och klicka i 1 msk fyllning per dumpling. Pensla kanterna med lite vatten, vik över och nyp ihop kanterna.
  6. Tillaga ca 10 dumplings i taget i 1 msk olja i en het stekpanna. Häll på 1 dl vatten och sätt på lock. Låt ånga på medelvärme 3–4 minuter.
  7. Ta upp dumplingarna och häll av ev vatten.
  8. Tillsätt 3 msk olja i pannan (för 30-40 dumplings). Stek dumplingarna tills de fått en gyllene yta.
  9. Servera dumplingarna med dippsåsen.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein.
Innehåller gluten och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per dumpling (30 st).

Ingredienser

Portioner: Ger 30-40 dumplings
Dumplingsdeg
  • 13 dl vetemjöl (à ca 60 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 ägg
Dippsås
  • 2 dl kinesisk soja
  • 1 dl farinsocker
  • 1/2 kanelstång
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk mortlad sichuanpeppar (eller 1 tsk chiliflakes, för 30-40 dumplings)
  • 2 cm färsk skivad ingefära
Fyllning
  • 2 salladslökar
  • 1 morot
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g skalade räkor
  • 200 g fläskfärs
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 2 äggvitor
  • 2 tsk majsstärkelse
  • färskpressad juice av 1/2 citron
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • rapsolja (till stekning)
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!

Näringsvärde
Per portion

Energi 633 kJ / 151 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept