UNDER 45 MIN | Medel

Quinoa- och bönsallad med fänkål och varmrökt lax

En matig sommarsallad att längta efter är denna Quinoa och bönsallad med fänkål. Lika god i matlådan på stranden som upplagd fint på ett stort fat hemma på altanen. Du serverar den med spenat och äggdressing och varmrökt lax eller annan nyrökt fisk. Snabbt och gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bönsallad: Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Häll av kikärtor och bönor i ett durkslag. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
  3. Dressing: Lägg äggen i kokande vatten och koka i 8 minuter. Spola dem kalla. Skala äggen och skär dem i grova bitar.
  4. Mixa spenat, majonnäs och gräddfil i en kannmixer eller matberedare. Smaksätt med salt och peppar. Vänd försiktigt ner äggen i dressingen.
  5. Bönsallad: Ansa fänkålen och skiva den tunt på en mandolin eller med en osthyvel.
  6. Blanda quinoa, kikärtor, bönor, fänkål och mangold med olivoljan. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Lägg bönsalladen på ett fat, bryt den varmrökta laxen i bitar och lägg ovanpå. Skär citronen i klyftor och lägg på sidan av fatet. Garnera med dill.  
  8. Servera bönsalladen med spenat- och äggdressing.

För alla

Kontrollera noga innehållet i majonnäsen.
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt gräddfil mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Quinoa- och bönsallad
  • 2 port vit eller röd quinoa
  • 1 förp kokta kikärter (à 380 g)
  • 1 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
  • 1 fänkål (à ca 300 g)
  • 1 påse röd mangold (à 65 g)
  • 4 msk olivolja
Spenat- och äggdressing
  • 4 ägg
  • 1 påse babyspenat (à 65 g)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 400 g varmrökt lax
  • 1 citron
  • 1 kruka dill

Näringsvärde
Per portion

Energi 3062 kJ / 860 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept