Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM |

Prästostcheesecake med matjessill och äppelsallad

Vilken julig läckerhet. Prästostcheesecake med matjessill är en minst sagt majestätisk rätt. Tar lite över en timme att laga till men resultatet blir utsökt och gästerna blir mäkta imponerade.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 16 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Riv eller mixa kavringen till smulor.
  2. Bryn smöret i en stekpanna och blanda med brödsmulorna.
  3. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Tryck ut smulblandningen i den. Ställ den i kylskåp under tiden fyllningen görs.
  4. Fyllning: Riv osten fint. Koka upp grädden i en kastrull, tillsätt osten och låt den smälta under omrörning. Låt svalna. Klipp krassen och rör ner i ostsmeten. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Ställ att stelna minst 3 timmar i kylskåp.
  5. Äppelsallad: Strimla äpplet och sellerin tunt. Klipp krassen. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. 
  6. Blanda äpple, selleri och krasse med citronskal och -saft och olivolja. Smaksätt med salt och peppar. 
  7. Till servering: Dela ostpajen i 16 bitar, servera med matjessill, äppelsallad och gärna gräddfil.

För alla

Fri från ägg.
Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett, laktosfri vispgrädde och laktosfri gräddfil.

Näringsvärdet är beräknat per bit.

Tips

Prova även Matjesill med senapskräm och rödlök.

Ingredienser

Portioner: 16 bitar
Botten
  • 100 g kavring
  • 50 g smör
Fyllning
  • 300 g lagrad riven prästost (300 g motsvarar ca 8 dl riven ost)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 ask smörgåskrasse
Äppelsallad
  • 1 äpple
  • 2 selleristjälkar
  • 1/2 ask smörgåskrasse
  • 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
Till servering
  • 1/2 burk matjessill (à 570 g)
  • gräddfil
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 882 kJ / 211 kCal