Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatiskaka med spenat

En festlig potatiskaka där du varvar potatisskivor med spenat och vitlök. Häll över en krämig blandning av mjölk, grädde och ägg och grädda i ugnen. Servera den goda potatiskakan tillsammans med oxfilé med getost och vinsås.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och skiva potatisen. Skala och hacka vitlöken. Krama ut vätskan ur spenaten.
  3. Lägg ett lager potatis i botten på en stor, ugnssäker form ca 20 x 30 cm med ca 4 cm hög kant (för 10 port).
  4. Varva spenat, vitlök, salt, peppar och potatis.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll det i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme och 15 minuter. Låt kallna och skär kakan i fyrkantiga bitar.
  7. Vis servering: Pensla ytan med olja. Värm i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
  8. Servera gärna tillsammans med Oxfilé med getost och vinsås.

För alla

Fri från gluten.
Gör mjölkfri: använd t ex Solhavre i stället för mjölk och mjölkfri gräddprodukt från Oatly eller Beneviva.
Gör äggfri: gör en gräddig potatisgratäng som inte innehåller ägg.

Tips

Dubbla gärna satsen och laga den i en långpanna.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 1/2 kg mjölig potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g fryst tinad bladspenat
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 5 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • olja till pensling
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 880 kJ / 210 kCal
Fett: 8 g
Läs mer om näringsvärden

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer