Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Oxfilé med getost & vinsås

Oxfilé med getost och vinsås är en imponerande varmrätt med himmelska smaker. Blanda getosten med timjan och lägg på oxfilén innan den steks i ugnen. Vinsåsen har delikata smaker av kalvfond, balsamvinäger och rött vin.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i 10 skivor (för 10 port). Krydda med salt och svartpeppar.
  2. Bryn köttet hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Lägg det på ett smort, ugnssäkert fat, täck och sätt in det i kylen så fort köttet har svalnat något.
  3. Getost: Mosa osten och blanda med timjan.
  4. Sås: Smält sockret till såsen i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger, vin, vatten och kalvfond. Låt det koka ihop ca 10 minuter. Rör ner majsstärkelse utrört i lite vatten.
  5. Vid servering: Sätt ugnen på 225°C.
  6. Lägg oströran på köttet och körsbärstomaterna runt om.
  7. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°C, ca 10 minuter om köttet önskas rosa. Använd gärna stektermometer.
  8. Värm såsen och vispa i smöret. Garnera köttet med färsk timjan. Servera gärna med Potatiskaka med spenat eller Varm potatissallad.

För alla

Fri från gluten.
Gör mjölkfri: byt getosten mot tofu. Ersätt smör med mjölkfritt margarin. Byt kalvfond mot mjölkfri buljongtärning.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kalvfonden.

Tips

Man kan laga allt dagen före och värma det samtidigt i ugnen. Fungerar också bra att dubbla receptet till 20 personer.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 1 1/2 kg oxfilé
  • salt och svartpeppar
  • smör till stekning
  • 500 g körsbärstomater
Getost
  • 125 g fransk getost
  • 1 1/2 msk färska timjansblad
Sås
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk lagrad balsamvinäger
  • 3 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 msk smör
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1130 kJ / 270 kCal
Fett: 12 g
Läs mer om näringsvärden