Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Potatiskaka med rökt lax och gräddfil

Denna rustika potatiskaka med rökt lax och gräddfil serveras med fördel som brunch, lunch eller middag en ruggig höstdag. Den salta kaprisen och krispiga rödlöken gör inte bara rätten finare utan bidrar också med fräschör. Servera gärna med ett glas torr päroncider.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och riv potatisen grovt med rivjärn. Salta och låt ligga ca 5 minuter för att dra ur vätskan. Detta tillåter potatiskakan att bli fastare, krispigare och lättare att vända. Plocka upp lite potatis i taget med händerna och pressa ut vattnet.
  2. Smält smöret i en teflonpanna på medelhög värme. Lägg potatisen i pannan, ju mindre åt gången, desto lättare att vända potatiskakan senare. Pressa ut potatisen med en stekspade, till en ca 1 cm tjock kaka. 
  3. Låt ligga orörd tills kanterna blivit gyllenbruna och krispiga. Skaka på pannan och se till att potatiskakan inte sitter fast. Vänd på den och låt den andra sidan bli krispig.
  4. Skala och skiva löken tunt. Pressa citronen och plocka dillen. Hacka kaprisen.
  5. Blanda gräddfilen med citronsaft, dill och kapris. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera potatiskakan med hela skivor kallrökt lax och toppa med gräddfilen och tunna strimlor rödlök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g fast potatis
  • 50 g smör
  • 1 rödlök
  • 1 citron (saft av en citron motsvarar 2 msk citronsaft)
  • 1 kruka dill
  • 2 msk kapris
  • 2 dl gräddfil
  • salt och peppar
  • 300 g kallrökt lax
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1652 kJ / 395 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept