Potatis- och savojgratäng med dijon

Betyg 4.6 av 5.
9 personer har röstat
3Klimatsmart
Potatis- och savojgratäng med dijon

Denna härligt krämiga gratäng med senapssmak är ett gott alternativ till Jansson på julbordet. Men passar även utmärkt som tillbehör till kött eller fågel. Potatis- och savojkålsgratängen blir extra god om den görs en dag i förväg.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017

Potatis- och savojgratäng med dijon

Ingredienser

6-8 portioner
900 g  potatis
1 tsk  salt
1/2 tsk  malen svartpeppar
300 g  savojkål
1   schalottenlök
5 dl  vispgrädde
2 msk  grovkornig senap
2 msk  dijonsenap

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. 
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
9 personer har röstat

Kommentarer

Krävdes betydligt mycket mer tid i ugnen än vad receptet sa. Potatisen blev aldrig färdig. Rekommenderar att man förkokar potatisen, annars väldigt god smak!

Helena

2020-09-25

Väldigt god. Uppskattades här hemma. Vi åt den till kycklingfilé och lade till en kycklingbuljong tärning i gratängen. Mycket gott

Marie

2020-09-22

Det står att man kan använda grönkål. Är det färsk man ska använda och förvälla den innan? Om man tillagar den innan. Hur många grader ska man värma den och hur länge?

Ingrid

2017-12-21

Hej Ingrid! Ja det är färsk grönkål vi menar. Den behöver inte förvällas. Använd samma temperatur och gräddtid. Hälsningar Michelle

Redaktionen

2018-03-12

Näringsvärde per portion

Energi1928 KJ / 461 kCal
Fett34 g
Salt1.44 g
Kolhydrater31 g
Protein6 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Gratinerad savoykål med parmesan
Betyg 4.4 av 5.
21 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kålsallad med persilja
Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Ölbrässerade lammlägg
Betyg 2.3 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Pizza med kålsallad
Betyg 3.7 av 5.
3 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Fiskdolmar med musslor i vin & grädde
Betyg 3.3 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Potatisgratäng med parmesan och gruyère
Betyg 4.9 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga