Potatis- och savojgratäng med dijon
Denna härligt krämiga gratäng med senapssmak är ett gott alternativ till Jansson på julbordet. Men passar även utmärkt som tillbehör till kött eller fågel. Potatis- och savojkålsgratängen blir extra god om den görs en dag i förväg.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2017
Ingredienser
6-8 portioner
900 g potatis
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
300 g savojkål
1 schalottenlök
5 dl vispgrädde
2 msk grovkornig senap
2 msk dijonsenap
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1928 KJ / 461 kCal
Fett34 g
Salt1.44 g
Kolhydrater31 g
Protein6 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Krävdes betydligt mycket mer tid i ugnen än vad receptet sa. Potatisen blev aldrig färdig. Rekommenderar att man förkokar potatisen, annars väldigt god smak!
Helena
2020-09-25Väldigt god. Uppskattades här hemma. Vi åt den till kycklingfilé och lade till en kycklingbuljong tärning i gratängen. Mycket gott
Marie
2020-09-22Det står att man kan använda grönkål. Är det färsk man ska använda och förvälla den innan? Om man tillagar den innan. Hur många grader ska man värma den och hur länge?
Ingrid
2017-12-21Hej Ingrid! Ja det är färsk grönkål vi menar. Den behöver inte förvällas. Använd samma temperatur och gräddtid. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2018-03-12