Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatis- och savojgratäng med dijon

Denna härligt krämiga gratäng med senapssmak är ett gott alternativ till Jansson på julbordet. Men passar även utmärkt som tillbehör till kött eller fågel. Potatis- och savojkålsgratängen blir extra god om den görs en dag i förväg.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg potatisen i botten på en smord ugnsform, ca 30 x 20 cm (för 6-8 port). Krydda med salt och peppar.
  3. Ansa och skär savojkålen i grova bitar. Skala, dela och finhacka löken.
  4. Blanda kål och lök med 1 krm salt och 1 krm peppar (för 6-8 port). Strö blandningen på potatisen och platta till.
  5. Vispa ihop grädde och senap. Häll senapsgrädden i formen och platta till.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt gratängen stå minst en kvart före servering så blir den mer krämig. Eller gör helst den i förväg och värm vid servering.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. 
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 900 g potatis
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • 300 g savojkål
  • 1 schalottenlök
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk grovkornig senap
  • 2 msk dijonsenap
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1928 kJ / 461 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept