Potatis- och purjolökssoppa med timjan

Denna potatis- och purjolökssoppa med timjan är helt underbart god. Koka ihop din mumsiga soppa och servera direkt toppad med gräslök och ett bröd på sidan. Om du får soppa över kan du äta den kall dagen efter med lite vispad grädde och pinjenötter.

Ingredienser
4 portioner
500 g mjölig potatis
2 gula lökar
2 medelstora purjolökar
2 msk smör eller margarin
1 l grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
1 1/2 dl vispgrädde
salt och peppar
2 krm timjan
2 - 3 msk finhackad gräslök
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen, annars fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt ut smör till margarin. Detta leder till en 15 % minskning av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Soppan kan även serveras kall. Vänd då ner lätt vispad grädde i den kalla soppan. Rostade pinjenötter är gott att strö i soppan tillsammans med hackad gräslök. Kall potatissoppa heter på franska "Vichyssoise.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1519 KJ / 363 kCal
Fett22 g
Salt3.37 g
Kolhydrater32 g
Protein7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott med timjan! En soppa vi gör emellanåt
Christina
2016-04-18Denna soppa var otroligt tråkig tills jag tillsatte en burk créme fraiche och ungefär 1 tsk dijonsenap. Det krävdes ganska mycket salt och vattenmängden var lite väl snålt tilltagen. Jag hoppade över gräslöken och serverade tillsammans med varma mackor med ost och tomat. Som fattig student är priset för denna maträtt perfekt men det är knappast något jag äter när jag har som bäst med pengar. Två hattar.
Sofia
2006-03-29