Potatis- och purjolökssoppa med grönkål
En klassisk potatis- och purjolökssoppa blir extra smakrik förstärkt med vitaminstinn grönkål. I det här enkla grundreceptet för en krämig grönsakssoppa går det utmärkt att variera grönsakerna och ta vad som finns hemma. En bit selleri, broccoli, morot blir plättlätt en värmande vegetarisk soppa.
Ingredienser
4 portioner
2 medelstora potatisar
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
ca 100 g skuren grönkål
12 dl grönsaksbuljong (fond eller tärning och vatten)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
1/2 citron
Till servering
löskokta ägghalvor
bröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1618 KJ / 387 kCal
Fett24 g
Salt0.3 g
Kolhydrater26 g
Protein15 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
God, men nästa gång tar jag mindre vätska
Tove
2024-02-14Soppan var jättegod. Tänk att fylla en termos med soppan, ta med mackor och när man blir frusen ute på isen, en mugg varm soppa och en korvmacka!
Lena
2023-01-13Vilken god soppa! Grönkålen bidrar till mer smak och fyllighet. Soppan är god även utan ägg men med ägg blir man ju lite mättare. :)
Siri
2017-10-23