UNDER 45 MIN | Medel

Potatis- och purjolökssoppa med ägghalvor

Ännu en klassisk rätt kommer här serverad! Potatis och purjolökssoppa må kanske inte bli den mest färgrika soppan, men desto smakrikare. Här äts den tillsammans med ägghalvor och härligt surdegsbröd, som toppas med lite färskost. Smaklig soppa önskar vi!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 20, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skiva potatisen. Skölj, ansa och strimla purjolöken.
  3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
  4. Tillsätt potatis, timjan, buljong och grädde. Låt soppan koka ca 15 minuter.
  5. Grädda brödet enligt anvisningen på förpackningen.
  6. Lägg äggen i kokande vatten och låt koka ca 9 minuter. Skölj äggen i kallt vatten. Skala och skär äggen i halvor.
  7. Mixa soppan slät i en matberedare eller med en mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera soppan med ägghalvor, bröd och färskost.

För alla

Kontrollera noga innehållet i brödet och i buljongen.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden och färskosten mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g potatis
  • 1 purjolök (à ca 320 g)
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk timjan
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 surdegsbaguette
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar
  • 125 g färskost ört och vitlök

Näringsvärde
Per portion

Energi 3046 kJ / 729 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept