Grönkålspuré
Denna goda grönkålspuré passar lika bra på julbordet som på buffébordet. Purén av färsk grönkål, crème fraiche och grönsaksbuljong serveras kall och tillagas på under 60 minuter.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2004
Ingredienser
8 portioner
1 kg färsk grönkål
2 msk margarin eller smör
2 1/2 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 dl crème fraiche eller lättcrème fraiche
1 - 1 1/2 tsk salt
1 tsk socker
1 krm peppar
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen. Annars fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche och laktosfritt smör eller olja.
Gör mjölkproteinfri: välj olja eller mjölkproteinfritt margarin. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör så här
Tips
Hittar du inte grönkål i den butik blir purén också mycket god om den tillagas av fryst grönkål eller spenat. Då behöver man inte koka den i buljong; det räcker med att fräsa och mixa.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Stående inslag på mitt julbord sedan flera år. Jag gör den ofta på fryst grönkål och tar lite mörk sirap istället för socker, det blir väldigt fin brytning mot grönkålen. Rekommenderas!
Karin
2009-12-24