UNDER 30 MIN | Medel

Klassisk grönkålssoppa med ägghalvor

Det finns mängder med recept på grönkålssoppa men detta är det klassiska, smaksatt så som man gjorde förr i tiden med lite mortlad anis och fänkål. Grädden gör smaken av grönkål mild och krämig. Mycket gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och hacka löken. Mortla anis och fänkål.
  2. Fräs lök och kryddor i oljan i en kastrull. Tillsätt grönkål, buljong och grädde. Låt sjuda ca 10 minuter.  
  3. Mixa soppan grovt med en mixerstav och koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Lägg äggen i kokande vatten, koka i 7 minuter. Spola äggen kalla och skala och dela dem i halvor.
  5. Till servering: Servera soppan med ägghalvor, smör, bröd och ost.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen och brödet.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde, smör och ost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 1 tsk anisfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 msk matolja
  • 2 förp skuren grönkål (à 125 g)
  • 1 l grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 ägg
Till servering
  • smör
  • bröd
  • ost

Näringsvärde
Per portion

Energi 2429 kJ / 580 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept