Potatis- och purjolökssoppa med grönkål

En klassisk potatis- och purjolökssoppa blir extra smakrik förstärkt med vitaminstinn grönkål. I det här enkla grundreceptet för en krämig grönsakssoppa går det utmärkt att variera grönsakerna och ta vad som finns hemma. En bit selleri, broccoli, morot blir plättlätt en värmande vegetarisk soppa.

Ingredienser
4 portioner
2 medelstora potatisar
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
ca 100 g skuren grönkål
12 dl grönsaksbuljong (fond eller tärning och vatten)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
1/2 citron
Till servering
löskokta ägghalvor
bröd
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1618 KJ / 387 kCal
Fett24 g
Salt0.3 g
Kolhydrater26 g
Protein15 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
6 stGod! Minskade på vätskan med en tredjedel när jag dubblade receptet. Tog buljong så det tänkte grönsaker och grönkål. Kunde haft mer grönkål i och då ev ökat vätskan något.
Susanna
Vi dubblade mängden potatis, purjolök och grönkål. Blev en mer fyllig soppa. God!
Ingela
God, men nästa gång tar jag mindre vätska
Tove