Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Potatis- och purjolökssoppa

Uppskattad soppa av ingredienser som potatis, purjolök, laxfilé och hackade örter. Denna utsökta potatis- och purjolökssoppa serveras i djupa tallrikar tillsammans med bröd och sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2005
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.
  2. Fräs potatis och purjolök i 2/3 av margarinet i en kastrull utan att det tar färg.Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.
  3. Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med senap, salt och peppar. Rör i grädden och låt koka upp. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.
  4. Skär laxen i cm-stora bitar och stek den hastigt på hög värme i 1/3 av margarinet. Salta och peppra. Blanda i örterna.
  5. Häll soppan i en djup tallrik och toppa med laxen. 
  6. Till servering: Servera med sallad och gärna ett grovt bröd.

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd mjölkfritt margarin eller olja samt laktosfri matlagningsgrädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt margarin eller olja. Byt ut matlagningsgrädden mot ett mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Gör mer klimaträtt

Detta är redan Klimaträtt - vill du göra ännu mer Klimaträtt: byt crème fraiche mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt och välj mervärdesmärkt fisk.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 8 potatisar
  • 1 purjolök
  • 1 1/2 msk flytande margarin
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl matlagningsgrädde (15 %)
  • 200 g laxfilé (färsk eller fryst)
  • 1 dl hackade örter t ex dill, persilja. körvel och basilika
Till servering
  • sallad
  • grovt bröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1715 kJ / 411 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept