Potatis- och purjolökssoppa

13
4
Potatis- och purjolökssoppa

Värm dig själv och familjen en mörk vinterkväll med denna mustiga potatis- och purjolökssoppa. Parmesanosten blir perfekt som avslutning och ger en salt touch till rätten.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2003

Potatis- och purjolökssoppa

Ingredienser

6 portioner
4 - 5 medelstora purjolökar (5 purjolökar motsvara ca 1 kg)
1 kg potatis
2 msk smör
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 1/2 l kallt vatten (till buljongen)
2 tärningar hönsbuljong
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesan till servering

Kryddbukett

2 kvistar timjan
1 lagerblad
2 kvistar persilja
1 stjälkselleri

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen. Fri från gluten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet Lysozym E 1105.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och ost. Byt ut crème fraiche mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Vill man ha en mer simmig soppa kan man mixa eller stöta den lätt med mixerstav eller potatisstöt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

13

Kommentarer

Solveig

2014-06-27

God soppa som lätt kan göras vegetarisk genom att använda grönsaksbuljong istället för den föreslagna hönsbuljongen.

Gunilla

2010-12-15

Jättegod soppa! Blir även gott med torkade kryddor. Testade även med smaksatt creme fraiche, kantareller o congac, och bitar av stekt kalkonbacon. Blev jätte smarrigt!

Johanna

2006-01-17

Jätte God... Den kommer ofta att stå på bordet. Hittade ingen färsk körvel, men torkad gick bra.

Näringsvärde per portion

Energi 1498 KJ / 358 kCal
Fett 16 g
Salt 417 g
Kolhydrater 39 g
Protein 11 g
Läs mer om näringsvärden