Potatis- och purjolökssoppa
Värm dig själv och familjen en mörk vinterkväll med denna mustiga potatis- och purjolökssoppa. Parmesanosten blir perfekt som avslutning och ger en salt touch till rätten.
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2003
Ingredienser
6 portioner
4 - 5 medelstora purjolökar (5 purjolökar motsvara ca 1 kg)
1 kg potatis
2 msk smör
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 1/2 l kallt vatten (till buljongen)
2 tärningar hönsbuljong
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesan till servering
Kryddbukett
2 kvistar timjan
1 lagerblad
2 kvistar persilja
1 stjälkselleri
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1498 KJ / 358 kCal
Fett16 g
Salt4.17 g
Kolhydrater39 g
Protein11 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegott
Herve
2024-10-15God soppa som lätt kan göras vegetarisk genom att använda grönsaksbuljong istället för den föreslagna hönsbuljongen.
Solveig
2014-06-27Jättegod soppa! Blir även gott med torkade kryddor. Testade även med smaksatt creme fraiche, kantareller o congac, och bitar av stekt kalkonbacon. Blev jätte smarrigt!
Gunilla
2010-12-15