ÖVER 60 MIN | Medel

Prästostpaj med bacon

Ost och bacon är två ting som lirar väldigt fint ihop, det är sen gammalt. Som i den här ljuvligt krämiga prästostpajen som serveras med knaperstekt bacon och gräslökscréme. Ja men ni hör ju!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: Blanda hastigt ihop alla ingredienser till en smidig deg, gärna i en matberedare. Låt vila i kylen 15 minuter.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Kavla eller tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar botten, ca 26 cm). Nagga degen med gaffel och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  4. Fyllning: Vispa ihop crème fraiche, mjölk och ägg.
  5. Knaperstek baconet och lägg på hushållspapper. Låt svalna och hacka eller smula till mindre bitar.
  6. Lägg osten i det förgräddade pajskalet och strö över hälften av baconet och häll på äggstanningen.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter eller tills äggstanningen har stannat och pajen har fått fin färg. Låt kallna.
  8. Gräslökscrème: Blanda ihop färskost och gräslök.
  9. Skär pajen i portionsbitar och spritsa eller klicka gräslökscréme med en sked på bitarna. Toppa pajbitarna med resten av baconet och dekorera ev med färska örter.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, crème fraiche, mjölk och färskost.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, crème fraiche, mjölk och färskost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Recept och bild i samarbete med Tulip.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Pajdeg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 2 dl naturell crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 125 g bacon
  • 4 dl riven prästost
Gräslökscrème
  • 2 dl naturell färskost
  • ca 1/2 kruka hackad gräslök
  • ev färska örter