Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Paj med ädelost och purjolök

Paj är den ultimata rätten att ha på ditt buffébord. I den här förtjusande varianten möts den frasiga pajdegen med smaker från intensiv ädelost och purjolök.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 (buffé) portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajdeg: hacka samman vetemjöl och matfett till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut degen mellan plastfolie eller tryck ut den för hand i en pajform ca 25 cm i diameter (för 8 bufféportioner). Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Fyllning: Ansa och skiva purjolöken. Stek den i matfettet tills den mjuknar. Krydda med salt, peppar och socker.
  4. Lägg aluminiumfolie över pajdegens botten och kanter. Lägg på några knivar på foliet så att inte degen reser sig under gräddningen.
  5. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort knivarna och folien.
  6. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Smula eller riv osten.
  7. Fördela purjolöken och osten i pajskalet. Häll äggblandningen över löken.
  8. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.

Näringsberäkningen är beräknad inkl lax och nötter.

För alla

Rätten innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, laktosfri grädde och mjölk. Lite ädelost kan ev tålas.

Tips

Toppa pajen med rökt lax och rostade hasselnötter.

Ingredienser

Portioner: 8 (buffé)
Pajdeg
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 1/2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 1 purjolök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk socker
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 2 st ädelost (à 140 g)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2540 kJ / 607 kCal