Potatis- och purjolökspaj

En riktigt mättande och god paj med potatis, purjolök och smakrik äggstanning med lagrad ost. Extra bra blir purjolökspajen om den får vila en liten stund innan du hugger in på den.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2002

Gör så här
00:30:00
00:15:00
00:10:00
00:02:00
00:35:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2829 KJ / 676 kCal
Fett46 g
Salt2.4 g
Kolhydrater45 g
Protein20 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
15 stFyllningen fick inte plats så jag fick göra en extra liten form vid sidan av utan pajskal. Drygade ut "omeletten" med lite andra grönsaker. Kanske kan förtydliga att formen behöver ha högre kanter än en vanlig pajform. Smakade gott och kanske gör den igen men nu har jag mat för en vecka framåt.
Anne-charlotte
Sökte en snabb rätt med potatis, purjolök o ägg- fick upp denna. Följde receptet fast utan deg, blev jätte gott! Hela familjen gillade det.
Eva
Mycket god! Tyckte den var lite smaklös första ggn jag gjorde den så tog en gul lök också andra ggn. Gjorde susen!
Åsa
Super gott!!! Blev ännu bättre med lite skinka i.
Nalleli
Såsåså himla bra recept!!! Glöm inte att ha extra mycket ost. För annars blir den blöt. Den här har blivit en favorit hos oss.
Isabella
😢 Nej. Detta är helt fel! Pajen blev super blöt och rinnande. På ytan fick den fin färg och allt men när man skär öppen den så rinner allt ur bara. Ni har inte ens provat er recept är jag helt säkert om och skrivit fel mängd av mjölk/grädde/ägg. Så mycket ingrediens helt bortkastat
Vandad
Hej Vandad! Vad tråkigt att pajen inte blev bra. Våra kockar har nyligen provlagat pajen igen och vi har uppdaterat mängderna. Alla ugnar är olika så den hade nog behövt gå lite längre i ugnen för att äggstanningen skulle stanna. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Använd en mycket större form än 28 cm! Verkligen för mycket fyllning i för liten form. Vänligen Ann-Mari
Ann-mari
Tack Ann-Mari och ni andra som kommenterat mängderna i receptet. Våra kockar har nu provlagat receptet igen och vi har gjort justerat mängderna. Hoppas ni vill prova igen. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Jättegod som den är men passar också som utfyllnad till ex. en buffé. Jag gjorde den i en ugnsfast form.
Anna karin
Instämmer helt i Ingers kommentar! Jag gjorde dessutom dubbel sats och står nu här med mängder av potatis, purjolök och äggstanning över. I ugnen rinner det äggstanning genom springformarna …. Har ni inte provlagat receptet? Eller har ni skrivit fel? I ”gamla” recept brukar dessutom den mängden pajdeg som ni anger användas till formar på 24 cm i diameter. Vore intressant att höra era kommentarer till detta. Mvh Karin
Karin
Anmärkningsvärt att receptet ger så stor mängd fyllning, att den omöjligen ryms i en ordinär pajform med 28 cm diam, vilken rekommenderas. Vanl brukar det användas 3 ägg och ca 3 dl vätska till ett pajrecept, med denna storlek på formen. Här blev det aktuellt med nästan den dubbla mängden...(?) I artikeln nämndes fördelen med billig mat, som denna paj, när det är mycket månad kvar innan nästa lön. Det kan dock aldrig vara ekonomiskt försvarbart, att hälla bort så mycket fyllning, om man inte hastigt kan planera in ett alternativt användande av fyllningen. Eller gjorde jag kanske en feltolkning av hur fyllningen skulle förberedas, och det därför blev sån oproportionell mängd fyllning...? Inger
Inger