Potatis- och löksoppa

Låt gula lökar spela huvudrollen i en lättlagad soppa med franska förtecken. Men i stället för att gratinera den, bjud med frasiga ostchips!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Ingredienser
4 portioner
500 g gul lök (ca 5 st)
2 msk smör
1 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta
4 mjöliga potatisar (4 st motsvarar ca 400 g)
3 msk konc kycklingfond
2 msk hackad färsk timjan
1 lagerblad
ca 10 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Ostflarn
2 dl riven lagrad ost
4 msk rostade pumpa- eller solroskärnor
Till servering
grovt bröd
Gör så här
00:15:00
00:03:00
00:20:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl bröd.
Energi1374 KJ / 329 kCal
Fett17 g
Salt4 g
Kolhydrater29 g
Protein12 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
11 stSkippade socker och vinäger och tog Knorr fond du chef beef istället för fond, och så mixade jag soppan slät - helt klart en ny favorit!
Christina
Lagade soppan enligt receptet och så här i efterhand skulle jag inte gjort det. Jag ÄLSKAR lök men detta blev helt fel, samt att det var för mycket timjan. Något saknades för deń blev på tok för menlös. I vanliga fall tager jag vad jag haver men i detta fallet gjorde jag inte det. Kan dock tänka mig att soppan blivit bättre i konsistensen om jag mixat den slät och tillsatt andra kryddor. Jag håller mig till min franska lök/potatissoppa i detta fallet. Som tur är har vi olika smak och jag är säker på att någon tycker att denna soppan är supergod.
Ann-louise
Hej Ann-Louise! Våra kockar har nu sett över receptet och vi har uppdaterat med nya mängder. Hoppas du vill laga soppan igen. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Soppa är en underskattad rätt men som oftast smakar mycket gott och dessutom passar plånboken bra. Vi mixade soppan slät och dekorerade med rostade, örtsaltskryddade pumpa- och solrosfrön och färsk gräslök och timjan. Vi smälte bitar av västerbottensost till flarn - supergott! Grabbarna lyxade till det med att strössla över lite knaperstekt bacon på sin soppa.
Anna-karin
Det tog ca 45- 50 min att laga. Tycker att soppan påminner om fransk löksoppa och den tycker jag är godare. Jag minskade mängden lök och potatis eftersom vi bara var två som åt. Använde torkad timjan eftersom jag inte hade färsk hemma och tog mindre mängd av det eftersom den ger mer smak. Det var gott med pumpafrön och ostflarn till. Hade även bakat grova brödkakor till.
Britt-inger
För mer än fyrtio år sedan lagade vi ofta gratinerad löksoppa i portionsskålar. Jag har faktiskt kvar ett slitet recept. Det här var ett mycket gott och trevligt alternativ som dessutom väckte trevliga matminnen från förr bl.a. de gamla Hallarna i Paris. Den här soppan kommer vi att laga många gånger framöver. Jag tog både pumpa- och solrosfrön och rostade lätt i torr stekpanna. Det blev fina och knapriga prickar i soppan. Ostflarnet lade vi som pålägg på en rostad brödskiva. Jag använde fast potatis eftersom det fanns hemma och det blev lagom konsistens på soppan ändå. Jag antar att receptet avser 1 msk färsk timjan. Jag tog 1 tsk torkad i stället, det blev bra. Tillagningstiden blev ca 45 min.
Britt-mari
Väldigt god och studentvänlig maträtt! Jag körde med oxfond och lingonvinäger istället men funkade minst lika bra. Skippade helt timjan. Vinägern gjorde smaken lite mer spännande än vanlig hederlig löksoppa. Var ännu godare i matlådan dagen efter!
Åsa
Lätlagad och god. Jag bytte ut kycklingfonden mot 4 msk grönsaksfond. Kryddade upp den lite också. Ostflarnen utsökta.
Eva
I min familj var det lite delde åsikter om soppan. Vi tyckte smaken var god, men krävde lite extra kryddning, men det fixade vi lätt. Däremot var jag inte speciellt förtjust i färgen och konsistensen. Jag strödde på lite hackad gräslök tillsammans med pumpafröerna för att sätta lite färg på soppan. Ostflarnen var däremot fullständigt underbara.
Eva
Soppan blev ingen succe bland barnen men desto större succe hos mig och min man. Det enda var att man fick salta lite extra då den blev lite smaklös annars men det var lätt att fixa i efterhand. Ostflarnen däremot blev en dundersucce till och med hos barnen även om den ena halvan av dem fick laktosfria ostflarn gjorda på laktosfri ost. Vi kommer att göra om denna soppa utan större förändringar då den var god precis som den var och då är det synd att ändra på något man tyckte om från första tuggan och ostflarnen kommer vi nog även prova till några andra maträtter där de kan passa.
Cecilia
"Det här var gott!" sa min sambo som annars är lite trött på att vi äter soppa ganska ofta. Men den här soppan får jag lov att göra om för den gillar vi båda. Tummen upp för ostflarnen.
Magdalena