Potatis- och löksoppa

Betyg 4.1 av 5.
15 personer har röstat
11Klimatsmart
Potatis- och löksoppa

Låt gula lökar spela huvudrollen i en lättlagad soppa med franska förtecken. Men i stället för att gratinera den, bjud med frasiga ostchips!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2012

Potatis- och löksoppa

Ingredienser

4 portioner
500 g  gul lök (ca 5 st)
2 msk  smör
1 tsk  strösocker
1   vitlöksklyfta
4   mjöliga potatisar (4 st motsvarar ca 400 g)
3 msk  konc kycklingfond
2 msk  hackad färsk timjan
1   lagerblad
ca 10 dl  vatten
1 tsk  vitvinsvinäger
1/2 tsk  salt
1 krm  peppar

Ostflarn

2 dl  riven lagrad ost
4 msk  rostade pumpa- eller solroskärnor

Till servering

grovt bröd

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden och brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett. Uteslut ostflarnen.

Näringsvärdet är beräknat exkl bröd.
Receptet är uppdaterat februari 2023.

Gör så här

Tips

Strö gärna färsk gräslök över soppan vid servering.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
15 personer har röstat

Kommentarer

Skippade socker och vinäger och tog Knorr fond du chef beef istället för fond, och så mixade jag soppan slät - helt klart en ny favorit!

Christina

2012-09-02

Lagade soppan enligt receptet och så här i efterhand skulle jag inte gjort det. Jag ÄLSKAR lök men detta blev helt fel, samt att det var för mycket timjan. Något saknades för deń blev på tok för menlös. I vanliga fall tager jag vad jag haver men i detta fallet gjorde jag inte det. Kan dock tänka mig att soppan blivit bättre i konsistensen om jag mixat den slät och tillsatt andra kryddor. Jag håller mig till min franska lök/potatissoppa i detta fallet. Som tur är har vi olika smak och jag är säker på att någon tycker att denna soppan är supergod.

Ann-louise

2012-05-15

Hej Ann-Louise! Våra kockar har nu sett över receptet och vi har uppdaterat med nya mängder. Hoppas du vill laga soppan igen. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2023-03-21

Soppa är en underskattad rätt men som oftast smakar mycket gott och dessutom passar plånboken bra. Vi mixade soppan slät och dekorerade med rostade, örtsaltskryddade pumpa- och solrosfrön och färsk gräslök och timjan. Vi smälte bitar av västerbottensost till flarn - supergott! Grabbarna lyxade till det med att strössla över lite knaperstekt bacon på sin soppa.

Anna-karin

2012-05-14

Näringsvärde per portion

Energi1374 KJ / 329 kCal
Fett17 g
Salt4 g
Kolhydrater29 g
Protein12 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Annas ostgratinerade lök- och potatissoppa
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ostgratinerad lök- och potatissoppa
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Gratinée à l'oignon (Gratinerad löksoppa)
Betyg 4.1 av 5.
16 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk fransk pumpasoppa
Betyg 3 av 5.
23 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Majssoppa med kyckling
Betyg 3.3 av 5.
12 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kall avokadosoppa med tacostekt kyckling
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga