Potatis- och jordärtskockskaka | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatis- och jordärtskockskaka

Potatis- och jordärtskockskaka är ett utmärkt tillbehör vid till exempel nyårsmiddagen och går dessutom att förbereda kvällen innan. Potatisen och jordärtskockan blir knaprig och god vilket gör den perfekt till mört kött.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret på svag värme. Ta från värmen och låt stå så att det skiktar sig. Häll av smöret utan att bottensatsen kommer med.
  3. Skala och skär potatis och jordärtskockor i tunna skivor, använd gärna en matberedare.
  4. Smörj en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 8 port).
  5. Lägg ett tunt lager med potatis och jordärtskockor på bottnen. Pensla med lite av smöret. Krydda varje lager med 2–3 krm salt och 1 krm peppar. Upprepa tills all potatis och jordärtskockor har gått åt. Se till att pressa ner varje lager. Avsluta med smör, salt och peppar. Spara lite smör till "gratineringen".
  6. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper, lika stor som formen, och täck kakan med papperet. Ställ en kastrull fylld till 3/4 med vatten som tyngd ovanpå. Ställ en plåt täckt med aluminiumfolie (droppbricka) i nedre delen av ugnen då potatiskakan kan släppa vätska under tillagningen.
  7. Ställ in potatiskakan på ett galler precis ovanför plåten 1 timme.
  8. Ta bort kastrull och papper. Höj temperaturen till 225°C. Pensla ytan med lite smör. Tillaga ytterligare ca 30 minuter, tills potatiskakan fått fin färg. Låt svalna helt. Ställ övertäckt i kylen.
  9. Nyårsafton, ca 2 timmar före servering: Skär potatiskakan i portionsbitar och lägg på bakpappersklädd plåt.
  10. Strax före servering: Värm ca 15 minuter mitt i ugnen, 175°C. Servera gärna med Oxfilé med tryffelsmör, potatis- och jordärtskockskaka, haricots verts och portvinssky.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 1/2 kg fast potatis
  • 600 g jordärtskockor
  • 225 g smör + smör till formen
  • salt
  • peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1748 kJ / 418 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept