Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré

Himmelsk bjudmat som kommer få dina gäster att häpna. Ugnsbakad portabellosvamp med fängslande ingefärsbuljong, en spröd spenatsallad och en förstklasig potatispuré med crème fraiche. En måltid du gärna bjuder på till fest.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är avsett för 6 port.

  1. Svamp: Bryt av foten och skrapa bort skivorna på svampen. Spara foten till buljongen. Stansa eller skär ut fina bitar av svampen (ca 6 cm i diameter). Spara renset till buljongen.
  2. Skala och skiva vitlöken. Skala citronen med en potatisskalare. Skär i grova strimlor. Lägg vitlök, citronskal och timjankvistar på svampen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ringla över 4 msk olja och 2 msk vatten. Lägg svamparna på ugnsplåtar. Kan förberedas hit.
  3. Buljong: Skala och finhacka schalottenlök, vitlök och ingefära. Fräs det i 1 msk olja tillsammans med svamprenset i 3-4 minuter. Häll på vinet och låt koka upp. Häll på vattnet och koka i 5 minuter. Låt buljongen dra i ca 10 minuter. Sila den genom en nätsil. Koka upp buljongen med grädden. Kan förberedas hit.
  4. Spenatsalladen: Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Grovhacka dem. Skär haricots verts på mitten och koka dem mjuka, ca 3 minuter, häll av. Hyvla eller grovriv parmesanen.
  5. Servering:  Sätt ugnen på 200°C.
  6. Ställ in svampen 6-8 minuter i ugnen. Ta sedan bort vitlök, timjan och skal från svampen. Blanda haricots verts med spenat, hasselnötter, parmesan, 1 msk olja, 2 krm salt och 2 krm peppar.
  7. Värm buljongen, smaka av med citronjuice. Mixa den skummig med stavmixer och 1 msk smör. Varva spenatsallad och portabello. Häll skum över och servera med potatispurén.
  8. Potatispuré: Skala och koka potatisen mjuk tillsammans med vitlöksklyftan. Häll av potatisen och pressa i en potatispress.
  9. Värm mjölken. Blanda potatisen med mjölk, crème fraiche och 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner gräslöken vid servering.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, laktosfri crème fraiche, laktosfri mjölkdryck och laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot havre-, soja- eller risbaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 kg portabellosvamp (1 kg motsvarar ca 12-24 st)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 1 kruka timjan
  • salt och peppar
  • olja
  • vatten
Buljong
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 7 cm ingefära
  • olja
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 0,8 dl vispgrädde
  • 0,8 msk färskpressad citronjuice
Spenatsallad
  • 1/2 dl hasselnötter
  • 1 paket färska haricots verts (à 150 g)
  • 50 g parmesanost
  • 1 påse babyspenat (à 70 g)
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Potatispuré
  • 1 kg potatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl finskuren gräslök
  • smör
  • salt
  • peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2651 kJ / 634 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept