Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré

Betyg 3.6 av 5.
16 personer har röstat
1
Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré

Himmelsk bjudmat som kommer få dina gäster att häpna. Ugnsbakad portabellosvamp med fängslande ingefärsbuljong, en spröd spenatsallad och en förstklasig potatispuré med crème fraiche. En måltid du gärna bjuder på till fest.

Ett recept från:
Buffé nr 3, 2009

Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré

Ingredienser

6 portioner
1 kg  portabellosvamp (1 kg motsvarar ca 12-24 st)
6   vitlöksklyftor
1   citron
1   kruka timjan
1 tsk  salt
1 krm  peppar
4 msk  olja
2 msk  vatten

Buljong

1   schalottenlök
1   vitlöksklyfta
7 cm  ingefära
1 msk  olja
2 dl  vitt vin
3 dl  vatten
1/2 - 4/5 dl  vispgrädde
1/2 - 4/5 msk  färskpressad citronjuice

Spenatsallad

1/2 dl  hasselnötter
1   paket färska haricots verts (bönor) (à 150 g)
50 g  parmesan eller annan lagrad hårdost
1   påse babyspenat (à 70 g)
1 msk  olivolja
smör
2 krm  salt
2 krm  nymalen svartpeppar
1 msk  smör

Potatispuré

1 kg  potatis
1   vitlöksklyfta
2 - 2 1/2 dl  mjölk
2 dl  crème fraiche
1 msk  smör
salt
peppar
1 dl  finskuren gräslök

För alla

Kontrollera noga innehållet i osten, kan innehålla löpe.
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde, laktosfri crème fraiche, laktosfri mjölkdryck och laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot havre-, soja- eller risbaserade ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja). Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.6 av 5.
16 personer har röstat

Kommentar

God och elegant bjudrätt! Var försiktig med mjölken i potatispurén, den blir lätt för lös. Buljongen smakade bra men det var inte helt lätt att få den skummig.

Kajsa

2009-09-20

Näringsvärde per portion

Energi2651 KJ / 634 kCal
Fett42 g
Salt0.4 g
Kolhydrater42 g
Protein16 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Gratinerad portabello med borlottibönor och nötter
Betyg 3.7 av 5.
9 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Under 45 min att tillaga
Grillad portabello med två sorters lök
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rödbetssallad med halloumitärningar
Betyg 4.5 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Varm vego-fralla
Betyg 2 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Portabellopizza med prosciutto och ruccola
Betyg 2.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 45 min att tillaga