Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Pepparkakshus

Recept på deg till pepparkakshus samt kristyr. Med pepparkaksdegen kan du baka och bygga ett stabilt hus, enkelt att montera och sätta ihop med ätbart klister av vatten, socker och glukos. Ett tips är att rita egna mallar och modeller för pepparkakshuset och klippa ut. Kul julbak för hela familjen!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 3 små hus portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Blanda socker, sirap och matfett i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och rör i kryddorna. Blanda i vattnet och låt blandningen svalna i en stor bunke.
  2. Blanda bikarbonat och mjöl och rör i det till en ganska stadig deg. Strö lite mjöl på degen, täck den med plastfolie och ställ kallt över natten.
  3. Rita mallar på ett stadigt papper eller kartong av den modell du vill baka. Klipp ut delarna.
  4. Dag 2: Sätt ugnen på 175°C.
  5. Innan du börjar baket är det bra att provgrädda en kaka för att se att du har rätt temperatur i ugnen och rätt konsistens på degen.
  6. Kavla ut degen ca 3 mm tjock på mjölad bänk eller direkt på bakplåtspapper.  Lägg hela utkavlade degplattor på bakplåtspapper på en plåt. Lägg mallarna på degen men inte för tätt och skär ut. Ta bort överflödig deg. Man ska helst inte flytta delarna efter att de är utskurna, för de tappar lätt formen.
  7. Grädda mitt i ugnen tills delarna är genomgräddade 8-10 minuter. Lägg mallarna på det gräddade och jämna ev. till kanterna. Låt kallna på en plan yta.
  8. Hopsättning: Blanda vatten, socker och glukos i en kastrull och koka till en ljusgul något tjockflytande lag.
  9. Doppa kanterna i lagen och pressa de olika delarna mot varandra, del för del. När det stelnat och allt är hopsatt går det att försiktigt flytta på. Stelnar lagen så går den att värma upp den igen.
  10. Kristyr: Rör ihop äggvita, florsocker och ättika. Lägg kristyen i spritspåse och dekorera de olika delarna.
    Här kan du se steg-för-steg hur du gör kristyr.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: Köp färdig kristyr (läs på ingredienslistan) eller gör själv med florsocker och lite färskpressad citronsaft.

 

Ingredienser

Portioner: 3 små hus
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 250 g smör eller margarin
  • 2 msk kanel
  • 1 msk malda kryddnejlikor
  • 1 msk mald kardemumma
  • 2 tsk ingefära
  • 2 dl vatten
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 kg vetemjöl
Hopsättning
  • 1 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk flytande glukos
Kristyr
  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?