Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Pastagratäng med spenat, sidfläsk och ost

En lättlagad pastagratäng med nyttig spenat och krämig ost. Det stekta sidfläsket bidrar med skön sälta, men den som vill kan använda kassler i stället. Servera gärna med en tomat- och rödlökssallad med vinägrett. Vardagsmat när den är som bäst.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Tina spenaten och krama ut vätskan. 
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  4. Smält hälften av smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa. Vispa ner mjölken i omgångar. Låt småkoka till en tjock sås, ca 10 minuter, passa så den inte bränns. 
  5. Skär sidfläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken.
  6. Stek sidfläsket knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. 
  7. Bryn löken i hälften av det resterande smöret i en stekpanna. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare någon minut.
  8. Häll av pastan och låt rinna av i durkslag. Blanda med lök, spenat och sidfläsk i en stor bunke.
  9. Ta såsen från värmen och vispa ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
  10. Blanda pastan med såsen.
  11. Smörj en ugnsform med resten av smöret. Fyll formen med pastablandningen. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter. 
  12. Servera gärna med en tomat- och löksallad.

För alla

Gör glutenfri: Välj glutenfri specialpasta. Uteslut vetemjöl och smör till såsen. Red den kalla vätskan med majsstärkelse, Maizena, sk toppredning.
Gör laktosfri: Använd laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Använd mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning.
Gör äggfri: Använd äggfri pasta.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 200 g fryst bladspenat
  • 200 g pasta (t ex penne rigate eller sedani)
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 120 g varmrökt sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 125 g riven lagrad ost (t ex cheddar)
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2650 kJ / 633 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept