Pasta soffritto

Pasta soffritto är en enkel och rustik pastarätt med en fyllig smak av soffritto, en klassisk italiensk matlagningsbas gjord på lök, selleri och morötter. Denna läckra och mättande måltid passar perfekt som vardagsmiddag!
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2023

Ingredienser
4 portioner
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 stora morötter (à ca 120 g)
4 stora selleristjälkar
1/2 dl olivolja
2 msk tomatpuré
2 msk vitvinsvinäger eller citronjuice
salt
svartpeppar
400 g pasta (t ex linguine)
2 dl pastavatten
1 kruka persilja
finriven parmesan
Gör så här
00:15:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2367 KJ / 566 kCal
Fett15 g
Salt1 g
Kolhydrater86 g
Protein17 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
14 stJättegott! Ja la till sambal oelek och en skvätt grädde
Eva
Tyvärr, den här rätten var rent av äcklig! Smakar bara lök och är besk
Sara
Ganska smaklös rätt men håller med andra att det kan utgöra en bra grund till andra grytor eller liknande. Annars får man krydda upp det rejält för att detta ska bli gott.
Karin
Fantastiskt gott! Körde utan persilja men med krossade tomater, en skvätt grädde samt torkade örter och chili.
Matilda
Jag brukar alltid göra soffritto, passar utmärkt som grund till köttfärssås både vegetarisk eller med kött. Vill jag ha den som den är brukar jag även ha hackade champinjoner i. Det blir kanon.
Petra
Lite tråkigt men jag hade ingen persilja så kanske inte helt rättvist
Britta
Jättegott som bas för köttfärssås! Jag ersatte selleristjälkar med sellerisalt och hade i en rejäl klick hemgjord chilisås för att få lite sting. Mixade grönsakerna - som fick fräsa LÄNGE i enlighet med receptet. Samt ett halv kilo ekologisk nötfärs och ett par dl av pastavattnet. Ungdomarna hemma slickade faten.
Carola
Jag tyckte detta var gott och smakrikt, inte smaklöst som ett par har kommenterat. Kan tänka mig att mustigheten i smaken kommer av att man faktiskt fräser grönsakerna så länge som det står, slarvar man där, då kommer nog inte den fina och djupa smaken fram.
Fredrik
Smaklöst
Liselotte
Verkligen gott!
Marie