Laxpaj

Denna vackra och smakrika laxpaj kommer bli en succé på bordet! Lägg lax, dill och purjolök i pajskalet och häll på den krämiga äggstanningen. Grädda laxpajen gyllene och dekorera med avokado och dill innan servering. Himmelskt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2002

Ingredienser
4 portioner
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning
250 g strimlad, rökt eller gravad lax
ca 10 cm purjolök
1/2 dl finhackad dill
Äggstanning
5 ägg
3 dl mjölk (1,5 %)
2 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till servering
2 avokador
1/2 citron
dillkvistar
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion inkl avokado och citron.
Energi4270 KJ / 1020 kCal
Fett79 g
Salt3.7 g
Kolhydrater43 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
47 stSmakar den också gott att servera som kall? Skulle evt ha med den på på picknick?
Eva
Hej Eva! Det går utmärkt att äta pajen kall/rumsvarm. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Väldigt god men jag ändrade mängden i äggstanningen eftersom det inte hade fått plats i formen annars; 3 ägg, 1,5 dl mjölk & 2 dl grädde.
Annelie
Har gjort denna sedan 2002, har gamla receptet kvar. Gjort lite ändringar men grunden den samma. Jag använder följande; 3 dl mjöl, 150 g smör och 2 dl kallt vatten. Fyllning; 250 gram Gravad eller rökt Lax, 1 burk räkor i lake (ICA), ca 10 cm purjolök, ½ dl dill samt 1 avokado. Äggstanning; 3 ägg, 2 dl mjölk 1,5 %, 1 dl grädde, 1½ dl riven ost, 1 tsk salt och 1 krm malen svartpeppar. Använder sedan 1 avokado som dekoration och gräddas tillsammans i ugnen. Tycker smaken av avokado är godare så, men olika för alla. Denna ska vi ha på påskbordet i år.
Jenny