Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Parmesan- och basilikabakad ryggbiff med jordärtskocksgratäng

På nyårsafton och vid andra finare middagsbjudningar är det bra med mat som kan förberedas så att man hinner umgås med gästerna. Vi föreslår en god och gräddig gratäng till en bakad biff med inspiration från Medelhavet. Parmesan- och basilikaröran och gratängen kan du ha klar i förväg och värma upp innan servering.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gratäng: Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva potatis och jordärtskockor. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Koka upp grädde och mjölk med de skivade rotfrukterna och vitlöken. Krydda med salt och peppar. Häll upp i en ugnssäker form eller i portionsformar och sätt in mitt i ugnen tills potatisen är mjuk, det tar 30-40 minuter.
  4. Biff: Plocka av baslikabladen och skär dem fint. 
  5. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs den i olivoljan.
  6. Blanda basilika, lök, ströbröd, äggulor och parmesan till en smet. Krydda med salt och peppar.
  7. Bryn biffarna i smöret, krydda med salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form. Bred på basilika- och parmesansmeten.  
  8. Låt köttet stå i rumstemperatur tills gratängen är klar. Sätt in köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58˚C, 10-15 minuter.
  9. Till servering: Servera biffarna med gratäng och grönsaker.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, mjölkdryck och matfett.

Tips

Balsamicosås passar bra att servera till biffen.

Ingredienser

Portioner: 4
Jordärtskocksgratäng
  • 1 kg mjölig potatis
  • 300 g jordärtskockor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Biff
  • 1 kruka basilika
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 2 äggulor
  • 1 dl finriven parmesanost
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor ryggbiff (à 150 g)
  • 1 msk smör
Till servering
  • sallad
  • haricots verts
  • rödlök
  • rädisor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3726 kJ / 890 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer