Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Pankofriterad svampkrokett med chorizo- och bönkräm

Vare sig svampen är plockad i skogen eller i affären blir de här frasigt friterade svampkroketterna en härlig höstmiddag. Det går utmärkt att blanda trattkantareller med de lite kryddigare gula kantarellerna. Vill du hoppa över kött till middagen så skippa chorizon och krydda istället upp bönkrämen med vitlök, citron och tabasco.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kroketter: Skala och koka potatisen.
  2. Skär svampen i mindre bitar. Stek svampen i smöret och krydda med salt och peppar. Låt svalna.
  3. Krossa potatisen och blanda med majsstärkelse, ost och svampen. Krydda med salt och peppar. Forma små kroketter (ca 16 st, för 4 port) och lägg i frysen en stund.
  4. Bönkräm: Kläm ut korvfärsen och smula i mindre bitar. Stek chorizon krispig. Mixa bönorna och chorizon slätt tillsammans med mjölken.
  5. Kroketter: Häll upp mjöl, uppvispat ägg och panko på tre olika tallrikar. Rulla de kalla kroketterna först i mjölet, sen i ägget och sist i panko. 
  6. Värm olja till ca 180°C och fritera kroketterna till fin färg.
  7. Till servering: Servera kroketterna med bönkrämen och sallad.

För alla

Innehåller ägg.
Kontrollera noga innehållet i chorizon.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix eller annat glutenfritt mjöl. Byt ut panko mot glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett. Byt ut riven ost mot mjölkfri ostersättning. Byt ut mjölk mot mjölkfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Svampkrokett
  • 900 g potatis
  • 1/2 l svamp t ex kantareller (1/2 lit motsvarar 300 g)
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl panko
  • 7 dl frityrolja eller rapsolja
Bönkräm
  • 150 g färsk chorizo
  • 390 g stora vita bönor
  • 3/4 dl mjölk
Till servering
  • 1 kruka sallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2590 kJ / 617 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept