Hoppa till sidans innehåll
UNDER 30 MIN | Medel

Oxfilé med örtig sås

Oxfilé med örtig sås är en omtyckt och förvånansvärt snabblagad varmrätt till festbordet. Köttet bryns först innan du ugnssteker bitarna till önskad temperatur. Såsen ger fylliga smaker av vitlök, örter och vin.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och sätt in det i kylen så fort köttet har svalnat något.
  2. Sås: Skala vitlöken. Mixa den tillsammans med persilja, basilika, vin, vatten och maizena. Häll det i en kastrull tillsammans med grädde, kalvfond och peppar.
  3. Vid servering: Sätt ugnen på 225°C.
  4. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°C (använd gärna stektermometer), ca 10 minuter om köttet önskas rosa.
  5. Koka upp såsen under vispning. Smaka av med salt. Servera med tex sockerärter samt potatispuré och skinkkrisp. Se receptet Potatispuré med karljohansvamp. Pressad potatis passar också bra.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 tjocka skivor oxfilé (à150 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • smör till stekning
Sås
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl persilja
  • 1 dl basilikablad
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk konc kalvfond
  • salt och svartpeppar

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 1600 kJ / 380 kCal
Fett: 27 g
Läs mer om näringsvärden