Flamberad pepparbiff
Fantastisk flamberad pepparbiff som är en smärre utmaning att tillaga, men resultatet blir obeskrivligt smakfullt. Lyxiga ingredienser som konjak och svamp förhöjer rätten ännu mer och gör den till en succé.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 1998
Ingredienser
4 portioner
4 msk hel svartpeppar
4 tjocka bitar oxfilé (helst mittbitar, à ca 170 g)
100 g färsk champinjoner
1/2 gul lök
2 msk smör
4 dl vispgrädde
1/2 dl konc kalvfond på flaska
ev majsstärkelse
1/2 - 1 tsk krossad rosépeppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Till oxfile så brukar jag mortla en del svartpeppar, två delar rosépeppar och två delar grönpeppar. Sedan rullar jag filébitarna (tjocka ska de va!) så kanterna blir panerade. Har inte testat att flambera köttet, men ska testa någon gång då konjaken får vara kvar tillräckligt länge :-) Denna sorts pepparbiff passar även utmärkt till en mildare rödvinssås, så blanda gärna in en sådan till denna sorts kryddning. En gratinerad potatismosgratäng passar också bra till, bra att göra dagen innan också. (förutom att köra den i ugn) Var inte snål med Västerbottensost eller knaperstekt bacon i den. Hittade inget bra recept här på en sådan, får lägga in ett recept. Oxfilé är bra och god mat :-)
Ulf
2008-03-03Ojojoj, detta var verkligen super! Inga problem att laga och verkligen smaskens.
Peter
2006-10-21Väldigt gott, men ta inte för mycket svamp och låt inte svampen fräsa för länge så det blir mycket vätska för då går det inte att tända
Gunilla
2006-02-05