Oxfilé med duxelle och rotselleripuré
För många är det ingen nyårsmiddag utan oxfilé. Men hur bäst servera den? Får vi föreslå denna smakstarka fullträff till huvudrätt, där du enkelt förbereder alla moment. Svampduxellen till det möra köttet får lyxig touch av madeira och en pigg olja på spenat fulländar det hela.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016
Ingredienser
6 portioner
1 kg oxfilé
2 msk rapsolja
1 msk smör
salt
svartpeppar
Selleripuré
500 g rotselleri
2 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk färskpressad citronjuice
3/4 tsk salt
1 krm peppar
Duxelle
250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 dl madeira
1 msk finskuren gräslök
Spenatolja
2 dl rapsolja
65 g bladspenat
35 g skivad purjolök (det gröna)
1 krm salt
Romanseco & sprouts
250 g romanesco
250 g flower sprouts
Gör så här
Serveringen steg för steg:
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi33400 KJ / 813 kCal
Fett65 g
Salt2 g
Kolhydrater10 g
Protein43 g
Kommentarer
Mycket god, lagade till min förgänglige fader på sin födelsedag härom veckan, men jag måste dock instämma med Monika om att rotselleripurén blev lite övermäktig. Tänk er att oxfilén är en ärt och rotselleripurén ett hundratal madrasser staplade ovanpå, endast en förnäm provsmakare(såsom min fader) har paletten som krävs för att uppfatta alla kvalitéer i denna måltid. Med det sagt om man bortser från rotselleripurén var detta en vidunderligt välsmakande måltid.
Lone
2024-03-25Tycker att rotselleripurén blev lite övermäktig i smaken i rätten, men annars var rätten mycket bra. Duxellen var otroligt god!
Monika
2023-02-23Rotselleripuren var så god!
Gabriella
2021-01-28