Oxfilé med duxelle och rotselleripuré

Betyg 4.4 av 5.
38 personer har röstat
8
Oxfilé med duxelle och rotselleripuré

För många är det ingen nyårsmiddag utan oxfilé. Men hur bäst servera den? Får vi föreslå denna smakstarka fullträff till huvudrätt, där du enkelt förbereder alla moment. Svampduxellen till det möra köttet får lyxig touch av madeira och en pigg olja på spenat fulländar det hela.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Oxfilé med duxelle och rotselleripuré

Ingredienser

6 portioner
1 kg oxfilé
2 msk rapsolja
1 msk smör
salt
svartpeppar

Selleripuré

500 g rotselleri
2 1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk färskpressad citronjuice
3/4 tsk salt
1 krm peppar

Duxelle

250 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
3 schalottenlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 dl madeira
1 msk finskuren gräslök

Spenatolja

2 dl rapsolja
65 g bladspenat
35 g skivad purjolök (det gröna)
1 krm salt

Romanseco & sprouts

250 g romanesco
250 g flower sprouts

Gör så här

Serveringen steg för steg:

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.4 av 5.
38 personer har röstat

Kommentarer

Mycket god, lagade till min förgänglige fader på sin födelsedag härom veckan, men jag måste dock instämma med Monika om att rotselleripurén blev lite övermäktig. Tänk er att oxfilén är en ärt och rotselleripurén ett hundratal madrasser staplade ovanpå, endast en förnäm provsmakare(såsom min fader) har paletten som krävs för att uppfatta alla kvalitéer i denna måltid. Med det sagt om man bortser från rotselleripurén var detta en vidunderligt välsmakande måltid.

Lone

2024-03-25

Tycker att rotselleripurén blev lite övermäktig i smaken i rätten, men annars var rätten mycket bra. Duxellen var otroligt god!

Monika

2023-02-23

Rotselleripuren var så god!

Gabriella

2021-01-28

Näringsvärde per portion

Energi33400 KJ / 813 kCal
Fett65 g
Salt2 g
Kolhydrater10 g
Protein43 g

Testa liknande recept

Flowersprouts med rökt sidfläsk, grädde och lingon
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Viltkryddad oxfilé med ancho-madeirasås
Betyg 3.8 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Oxfilé tartar med sojamajonnäs och asiatiska örter
Betyg 4.7 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Flamberad pepparbiff
Betyg 3.3 av 5.
31 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Flower sprouts med dijongrädde och dragon
Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Helstekt oxfilé
Betyg 4.1 av 5.
203 personer har röstat
Under 60 min att tillaga