Viltkryddad oxfilé med ancho-madeirasås

13
4
Viltkryddad oxfilé med ancho-madeirasås

Saftig oxfilé med vild kryddning av enbär, svartpeppar och timjan. Till köttet gör du en spännande sås av madeira, rött vin, grädde och anchochili. Servera med rostade rotfrukter.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2009

Viltkryddad oxfilé med ancho-madeirasås

Ingredienser

6 portioner
1 1/2 kg oxfilé (hel bit)
1 dl tinade, frysta lingon

Viltrubb

18 enbär
18 svartpepparkorn
1 msk torkad timjan
1 tsk salt

Sås

3 schalottenlökar
1 1/2 anchochili (torkad röd chilifrukt) eller ancho-style chilipulver (1 1/2 anchochili motsvarar 2 1/2 tsk ancho-style chilipulver)
2 dl madeira
3 dl rött vin
1/2 dl konc viltfond
5 dl vispgrädde
smör
salt
ev rå-/rörsocker och majsstärkelse (Maizena)

För alla

Fri från gluten. Fri från ägg, men kontrollera fonden.
Gör laktosfri: kontrollera fonden, använd laktosfri grädde. Byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden, byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja.

Gör så här

Tips

Parmesanosten kan bytas ut mot annan lagrad hårdost, t ex präst eller västerbotten.

Vad tyckte du om receptet?

13

Kommentarer

Camilla

2011-12-26

Jättegott! Jag förberedde reduceringen av såsen kvällen innan och värmde på den med grädden inför serveringen. Till köttet och såsen serverade jag råstekt potatis och broccoli. Det blev toppengott! Rekommenderas varmt.

Åsa

2010-01-25

Mycket Gott!!!!!!! Kommer att göra detta fler gånger.

Christine

2010-01-12

Lyckad kombination av kryddor och tillbehör! Jag hittade varken lingon eller anchochili, men det blev hur gott som helst ändå. Jag använde rårörda lingon. Oxfilén togs ur ugnen vid 60 grader och den blev så rosa som vi ville. Till detta hade vi ugnsrostad rotselleri o potatis som nu är en favorit. Jag gjorde även en grönsallad som tillbehör.

Testa liknande recept