Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Oxfilé med bearnaisesås, baconsparris och sweet potato fries

Saftig oxfilé i ny smakskrud med både söta och salta inslag. Milda sötpotatisar rostas till härligt krispig pommes frites i ugn. Därefter vispas den hemgjorda, dragonprickiga bearnaisesåsen ihop. Nykokt sparris, fint inlindad i bacon, blir pricken över i.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Potato fries: Skala och skär sötpotatisen i strimlor. Blanda den med olivolja, salt och peppar och häll ut på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Rosta mitt i ugnen ca 30 minuter.
  4. Bearnaise: Skala och finhacka löken. Lägg den i en kastrull. Blanda löken med vinäger och hälften av dragonen. Låt puttra ned till hälften. Sila och häll tillbaka i kastrullen.
  5. Smält smöret i en separat kastrull och ställ åt sidan.
  6. Vispa ner äggen i lökkastrullen och sjud under vispning till en tjock kräm.
  7. Drag av från värmen och vispa droppvis i smöret till en tjock sås.
  8. Tillsätt resten av dragonen och smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå i rumstemperatur tills servering.
  9. Baconsparris: Skala sparrisen och bryt av den nedre delen.
  10. Koka upp saltat vatten och sänk ned den vita sparrisen. Koka 8 minuter. Låt den gröna sparrisen koka med de sista 3 minuterna.
  11. Låt sparrisen rinna av. Rulla in 5-6 sparrisar i varje baconskiva. Stek dem runtom i olivoljan i en stekpanna så att baconet blir knaprigt och får färg.
  12. Oxfilé: Salta och peppra köttet. Stek det ca 3 minuter på varje sida i olivoljan i en stekpanna. Tillsätt smöret mot slutet av stekningen.
  13. Servera köttet tillsammans med sås, sötpotatis och sparris.

För alla

Fri från gluten.
Bearnaisesåsen innehåller ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett.

Receptet är inspirerat av Sveriges Yngsta Mästerkock.

Ingredienser

Portioner: 4
Potato fries
  • 3 sötpotatisar
  • 1 1/2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
Bearnaise
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk torkad dragon
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
Baconsparris
  • 150 g vit sparris
  • 150 g grön sparris
  • 140 g bacon
  • 1 msk olivolja
Oxfilé
  • 4 skivor oxfilé (à 150 g)
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • salt och nymald svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3451 kJ / 825 kCal