Ostkaka med saffran och plommonkopott | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Ostkaka med saffran och plommonkopott

Ugnsgräddad ostkaka med saffran är en klassisk efterrätt, här serverad med kanel- och apelsindoftande plommonkompott. Ostkakan får sin karakteristiska smak och konsistens av cottage cheese, bittermandel, ägg, mjölk och saffran – vilken också står för den gyllene färgen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Ostkaka: Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk och grädde.
  3. Blanda ned resten av ingredienserna och häll upp smeten i en ugnssäker form.
  4. Grädda mitt i ugnen 40-45 minuter.
  5. Plommonkompott: Dela, kärna ur och skär plommonen i klyftor.
  6. Riv skalet av apelsinen och pressa ur saften. Koka upp apelsinsaften med kanelstång och socker. Lägg i plommonen och apelsinskalet. Koka tills plommonen är mjuka. Red ev. av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  7. Servera ostkakan med plommonkompotten.

För alla

Rätten innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd mjölk, grädde och cottage cheese utan laktos.

Ingredienser

Portioner: 4
Ostkaka
  • 2 ägg
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 50 g mandelspån
  • 2 droppar bittermandelarom
  • 500 g cottage cheese
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 g saffran
Plommonkompott
  • 500 g plommon (gärna Viktoriaplommon)
  • 1 apelsin
  • 1 kanelstång
  • 3 msk strösocker
  • ev maizena majsstärkelse
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2285 kJ / 547 kCal