Ostgratinerad falukorv med morots- och äppelråkost
En klassisk ostgratinerad falukorv i ugn smaksatt med dijonsenap och mejram. Serveras med ris och en härligt krispig råkostsallad baserad på morötter och äpplen. Toppas med solrosfrön.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 22 2011
Ingredienser
4 portioner
600 g falukorv
1 gul lök
3 tomater
2 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 1/2 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm peppar
75 g riven ost (gärna prästost)
4 port ris
1/2 kruka hackad mejram
Morots- och äppelråkost
2 morötter
2 äpplen
1 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 krm peppar
1/2 dl solroskärnor (gärna rostade)
För alla
Kontrollera innehållet i korven och buljongen för samtliga allergener. I övrigt är rätten är fri från gluten och laktos, men innehåller mjölkprotein.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Gör så här
Tips
Rosta gärna solroskärnorna i en torr, het stekpanna, så lockas smakerna fram mer.
Barnknepet: Låt barnen vara med och göra salladen medan falukorven står i ugnen.
Barnknepet: Låt barnen vara med och göra salladen medan falukorven står i ugnen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3008 KJ / 723 kCal
Fett37.1 g
Kolhydrater71.7 g
Protein24.5 g
Kommentar
Väldigt god rätt som jag gjorde en vegetarisk variant av. Quorn har en väldigt god vegetarisk falukorv som jag kan rekommendera. Jag har dock inte provat råkosten då jag inte hade tid just då. 4/5 i betyg.
Peter
2012-06-27